Najlepsze połączenie ciasta czekoladowego z ciastem serowym.
Składniki:
Masa kakaowa:
250 g margaryny
4 jajka
pół szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
4 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
Masa serowa:
1 kg sera (ja użyłam z wiaderka)
2 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszek)
6 jajek
4 łyżki miękkiego masła
1 szklanka cukru
Ciasto izaura - sernik i murzynek w jednym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa kakaowa: margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao rozpuścić, zostawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać wystudzoną margarynę z kakao i dokładnie wymieszać. Dodać ubitą pianę, wymieszać. Masę kakaową wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Masa serowa: jajka utrzeć z cukrem na puch, dodać miękkie masło i stopniowo dodawać ser, na koniec dodać budyń i wymieszać. Masę serową wyłożyć na masę kakaową. Ciasto można lekko przemieszać widelcem, wtedy powstaną większe wzory. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok godzinę (bez termoobiegu). Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem polać polewą czekoladową.
Komentarze