Tradycyjna babka drożdżowa z rodzynkami

5 (182 ocen)

  • 60 min

Polska tradycja na wielkanocnym stole

  • 60 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki

    4 dag drożdży,

    7 łyżek cukru,

    1 ½ szklanki mleka,

    1 mały cukier waniliowy,

    3 żółtka

    Garść rodzynek,
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tradycyjna babka drożdżowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 15-20 minut). Rodzynki zalewamy gorącą wodą, mieszamy, chwilę trzymamy w wodzie a następnie odcedzamy na sitku.
  • 2. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem aż będą puszyste. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy utarty cukier z żółtkami, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy około 8 min. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy.
  • 3. Formę na babkę smarujemy masłem, przekładamy ciasto do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Pieczemy w 180 stopniach ok. 20-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować