Tozzetti Bianchi -świąteczny podarunek

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Będąc w Rzymie jadłam przepyszne ciasteczka Tozzetti Bianchi. Przygotowuje się je z dodatkiem orzechów laskowych lub migdałów, albo ich mieszanki.Dla mnie pachną świętami Bożego Narodzenia.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna (tortowa/przesiana przez sito): 260 gramów
    - jajka (duże,świeże): 2 sztuki
    - cukier (brązowy lub muscavado): 100 gramów
    - cukier (drobny/do wypieków): 100 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - sól (gruboziarnista morska): 0.5 łyżeczki
    - płatki migdałów (lub całe orzechy laskowe): 100 gramów
    - skorka z cytryny (świeżo otarta): 1 łyżeczka
    - aromat migdałowy: 15 mililitrów
    - whisky: 20 mililitrów
    DO PODSYPYWANIA BLATU:
    - mąka pszenna: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Tozzetti bianchi -świąteczny podarunek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypać makę,proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną,cukier brązowy i biały,sól,dodać jajka,Whisky, wszystkie składniki dokładnie połączyć.Do ciasta dodać płatki migdałów lub mieszankę migdałów i orzechów laskowych,skórkę z cytryny,wymieszać.
  • 2. Na podsypanym maką blacie uformować dwa lub trzy wałki, podobne do długich bułek hot-dogowych, ich szerokość powinna wynosić około 3-4 cm.
  • ciastka nie tylko na święta 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej wałki ciasta, piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjąć, pokroić na ukośne ciasteczka o grubośći 1-1,5 cm, ponownie wstawić do jeszcze ciepłego,ale już wyłączonego piekarnika na 10 minut. Wyjąć, wystudzić, przełożyć do szczelnych ozdobnych słoików.
  • włoskie ciastka w prezencie 4. Uwagi:
    Ciasto łatwo się kroi. Włosi dodają całe migdały ze skórką lub całe orzechy laskowe, ja dodaję płatki migdałów, ze względu na moje dziecko,które woli drobne bakalie. Wałki ciasta należy położyć na blasze w odstepach 5 cm.Tozzetti Bianchi przepięknie pachną, wyglądają bardzo apatycznie i są niesamowicie smaczne.Ja dodaję do nich Whisky. Jako opakowanie wybrałam dekoracyjny słoik ze świątecznym motywem. Można też użyć szczelnej, dekoracyjnej puszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka pszenna Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować