tosty ze szpinakiem na cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 35 min

Szybkie, proste i tanie tosty. Smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu stanowią fajną alternatywę dla suchych kanapek zabieranych do pracy czy do szkoły.

  • 35 min

Składniki:


  • płat ciasta francuskiego (ok. 180g)
    200g mrożonego szpinaku
    100g startego sera żółtego
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    12 plastrów cukinii
    12 plastrów pomidora
    1 jajko
    bazylia suszona
    słodka papryka
    sól, pieprz

Tosty ze szpinakiem na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy i smażymy je na oleju. Następnie dodajemy mrożony szpinak i smażymy, aż się rozmrozi. Dodajemy jajko, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
  • 2. Plasterki cukinii zalewamy gorącą, słoną wodą i moczymy ok. 5-10 minut.
  • 3. Ciasto kroimy na 12 kwadratów. Na każdym z nich rozsmarowujemy łyżeczkę szpinaku, kładziemy żółty ser, po plastrze cukinii i pomidora. Na koniec posypujemy tosty bazylią i słodką papryką.
  • 4. Przygotowane tosty wkładamy do nagrzanego na 220ºC i pieczemy ok 15 minut, do czasu aż się zarumienią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy