Szybkie, proste i tanie tosty. Smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu stanowią fajną alternatywę dla suchych kanapek zabieranych do pracy czy do szkoły.
Tosty ze szpinakiem na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy i smażymy je na oleju. Następnie dodajemy mrożony szpinak i smażymy, aż się rozmrozi. Dodajemy jajko, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
2.Plasterki cukinii zalewamy gorącą, słoną wodą i moczymy ok. 5-10 minut.
3.Ciasto kroimy na 12 kwadratów. Na każdym z nich rozsmarowujemy łyżeczkę szpinaku, kładziemy żółty ser, po plastrze cukinii i pomidora. Na koniec posypujemy tosty bazylią i słodką papryką.
4.Przygotowane tosty wkładamy do nagrzanego na 220ºC i pieczemy ok 15 minut, do czasu aż się zarumienią.
Komentarze