Tosty z ricottą, pieczonymi winogronami i tymiankiem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Jedliście kiedyś pieczone winogrona? NIE?! Zdecydowanie czas to nadrobić! W połączeniu z chrupiącym pieczywem, delikatną ricottą zamienią zwykłe śniadanie w coś pysznego, polecam

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 6-8 kromek ulubionego pieczywa

    2 łyżki masła

    3-4 łyżeczki miodu

    4 kiście winogron ogrodowych

    1 gałązka tymianku

    1 łyżka oliwy

    1 opakowanie serka ricotta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tosty z ricottą, pieczonymi winogronami i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Winogron płuczemy i osuszamy zostawiamy go na gałązkach). Blachę wykładamy papierem do pieczenia , lekko skrapiamy go oliwą i układamy na nim kiście winogron. Winogrona wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je 4-6 minut lub do momentu kiedy owoce zaczną delikatnie pękać.

    W międzyczasie rozgrzewamy grillową patelnie i opiekamy na niej na złoty kolor posmarowane wcześniej masłem z oby stron kromki chleba (jeśli wolimy wersję fit masło pomijamy).

    Opieczone pieczywo przekładamy na talerzyk. Na każdą kromkę kładziemy porcję serka ricotty (około 1-2 łyżeczek na kromkę). Z piekarnika wyjmujemy upieczony winogron ostrożnie podnosimy każda kiść i za pomocą widelca ściągamy owoce z gałązki na tosty.

    Na każdego tosta kładziemy kilka listków tymianku i polewamy wierz winogron odrobiną miodu – serwujemy ciepłe, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować