Jedliście kiedyś pieczone winogrona? NIE?! Zdecydowanie czas to nadrobić! W połączeniu z chrupiącym pieczywem, delikatną ricottą zamienią zwykłe śniadanie w coś pysznego, polecam
Tosty z ricottą, pieczonymi winogronami i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Winogron płuczemy i osuszamy zostawiamy go na gałązkach). Blachę wykładamy papierem do pieczenia , lekko skrapiamy go oliwą i układamy na nim kiście winogron. Winogrona wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je 4-6 minut lub do momentu kiedy owoce zaczną delikatnie pękać.
W międzyczasie rozgrzewamy grillową patelnie i opiekamy na niej na złoty kolor posmarowane wcześniej masłem z oby stron kromki chleba (jeśli wolimy wersję fit masło pomijamy).
Opieczone pieczywo przekładamy na talerzyk. Na każdą kromkę kładziemy porcję serka ricotty (około 1-2 łyżeczek na kromkę). Z piekarnika wyjmujemy upieczony winogron ostrożnie podnosimy każda kiść i za pomocą widelca ściągamy owoce z gałązki na tosty.
Na każdego tosta kładziemy kilka listków tymianku i polewamy wierz winogron odrobiną miodu – serwujemy ciepłe, smacznego ; )
Komentarze