Tosty z jajkiem sadzonym

5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Tosty z jajkiem sadzonym, to dość popularne danie na śniadanie. Można jednak troszkę zaskoczyć rodzinę robiąc jajka sadzone w nieco inny sposób. Polecam.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •3 jajka
    •3 kromki chleba tostowego
    •sól
    •mielony biały pieprz
    •sałata masłowa
    •gruby szczypiorek
    •olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Tosty Śniadanie

Tosty z jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każde jajko przygotować oddzielnie. Oddzielić białko od żółtka. Robić to ostrożnie, żeby żółtko nie pękło.
    Przy pomocy miksera ubić białko na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i białego pieprzu.

    Patelnię posmarować lekko olejem rzepakowym. Ustawić na patelni obręcz posmarowaną od środka olejem ( moja, to taka do wykrawania pierogów o wysokości ok.4 cm. ), i wypełnić ją połową piany.

    W środku zrobić delikatnie dołek i włożyć żółtko. Przykryć pozostałą pianą. Smażyć na wolnym ogniu.

    Po kilku minutach obrócić obręcz, żeby przypiec też drugą stronę. Tak samo postąpić z pozostałymi jajkami. Następnie przy pomocy noża obrysować jajko po obręczy i wyjąć. Na patelni posmarowanej lekko olejem usmażyć tosty.

    Na tostach ułożyć liście sałaty, a na sałacie jajka. Posypać pokrojonym drobno szczypiorem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować