Tosty z drożdżówki ze smarowidłem śliwkowo-daktylowym

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 2 osób

Propozycja na śniadanie z wykorzystaniem czerstwej drożdżówki pieczonej w mikrofali i szybkiego smarowidełka

  • 5 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 4 kromki ciasta drożdżowego

    na smarowidło:
    szczypta cynamonu
    8 suszonych śliwek
    8 daktyli bez pestek
    6 łyżek wody

Tosty z drożdżówki ze smarowidłem śliwkowo-daktylowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tosty 1. Ciasto drożdżowe kroimy na kromki na grubość mieszczącą się w opiekaczu.
    Pokrojone pieczemy jak zwykłe tosty.
  • smarowidło śwlikowo-daktylowe 2. Do rondelka wsypujemy suszone owoce - u mnie to aż garść owoców, którą zalewamy 6 łyżkami wody. Gotujemy na małym ogniu przez około 3 minuty - gdy owoce same się rozpadną, dodajemy cynamon. Z tej porcji powstają 4 łyżki smarowidła.
  • tosty 3. Upieczone kromki ciasta drożdżowego wykładamy na talerz i smarujemy powstałym smarowidłem, posypujemy cynamonem i wszystko jemy gorące

Porady

Smarowidło można przygotować z większej ilości i zamknąć w słoiczku, wersja śniadaniowa jest odliczona względem ilości tostów. Ja od dziecka uwielbiam wszelkie dżemy na gorąco, dlatego sugeruję podawać jeszcze gorące, choć samo w sobie na zimno też jest smaczne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy