Tosty francuskie (na słodko)

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Takie proste, a takie pyszne! Najlepiej użyć chałki jednodniowej, która nie będzie już taka świeża. Podajemy z owocami sezonowymi i syropem klonowym lub cukrem pudrem.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • 1 chałka,
    • 2 jajka,
    • 2 łyżki cukru,
    • 100ml mleka,
    • Masło do smażenia
    • DODATKOWO:
    • Owoce np. banan, granat, maliny, jagody, borówki, brzoskwinie,
    • Syrop klonowy lub cukier puder

Tosty francuskie (na słodko) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chałkę kroimy na plastry grubości 1,5-2cm. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mleko i cukier. Roztrzepujemy je widelcem.
    Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła. Plastry chałki maczamy z obu stron w rozkłóconym jajku z mlekiem i cukrem. Wkładamy na patelnię i smażymy na wolnym ogniu około 2 minut z każdej strony tzn. na rumiano.

    Tosty układamy na talerzu, posypujemy owocami i polewamy syropem klonowym (lub oprószamy cukrem pudrem).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy