Tostowe piramidki z jajkiem i bekonem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszna przekąska na śniadanie, kolację, a także spotkanie ze znajomymi. Bardzo oryginalnie smakuje:)

  • 15 min

Składniki:

  • 6 kanapek chleba tostowego pszennego lub wieloziarnistego
    3 jajka
    1 średnia cebulka
    4 oliwki
    4 liście sałaty lodowej
    4 plastry boczku
    8 plasterków wędliny drobiowej
    2 łyżki ketchupu
    5 łyżek majonezu
    wykałaczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Tosty Szynki

Tostowe piramidki z jajkiem i bekonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb opiekamy w tosterze, aż się ładnie zarumieni. Każdą kanapkę przekrawamy po skosie na dwie części - dwa trójkąty. Sałatkę myjemy i osuszamy. Boczek i szynkę podpiekamy na chrupiąco na patelni. Jajka gotujemy na twardo około 10 min, obieramy ze skorupek i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w cieniutkie plasterki.
  • 2. Sos do tostów przygotowujemy poprzez wymieszanie ketchupu z majonezem w miseczce.
  • Tostowe piramidki z jajkiem i bekonem 3. Każda piramidka składa się z trzech trójkącików pieczywa. Na desce kładziemy sobie jeden trójkąt, smarujemy go obficie sosem, na to kładziemy 1/2 liścia sałaty, dwa plasterki jajka, plasterek cebuli i boczek. Przykrywamy drugim trójkącikiem pieczywa, który również smarujemy obficie sosem. Tym razem dajemy drugą połówkę sałaty, dwa podpieczone plasterki szynki i plasterek jajka. Nakrywamy trzecim trójkącikiem tostowym. W całość wbijamy wykałaczkę, aż do spodu, aby lepiej się trzymało, a na wierzch nabijamy oliwkę. Podajemy od razu.

Porady

Nie warto zastępować tego sosu innym, gdyż taki z ketchupem, naprawdę świetnie się komponuje z pozostałymi smakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bekon Boczek Jajka Sałata Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować