Kromki chleba tostowego razem z szynką, duszonym selerem zawinięte w rulonik i usmażone w panierce niczym krokiety. Najlepiej smakują z lekkim sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu:
1 seler korzeniowy
3 łyżki jogurtu naturalnego do selera
200 g jogurtu naturalnego do sosu
10 plasterków wędzonej szynki wieprzowej
Składnik podstawowy dodatkowy:
10 kromek chleba tostowego
Składniki robocze:
1 łyżka masła
sól
pieprz czarny
jajka i bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
1 ząbek czosnku
Tostowe krokiety z selerem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Selera obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Wrzucić do garnka z rozpuszczonym masłem i chwilę smażyć, aż seler nieco zmięknie. Podlać odrobiną wody i dusić, aż będzie miękki, a woda całkowicie odparuje. Do gorącego dodać jogurt i przyprawić solą oraz pieprzem. Wystudzić.
2.Każdą kromkę chleba obkroić ze skórki i za pomocą wałka cienko rozwałkować. Rozsmarować niewielką ilość jogurtu, położyć plasterek szynki i łyżkę duszonego selera. Zawinąć całość w rulonik, zabezpieczając koniec wykałaczką.
Obtaczać w rozmąconych jajkach, a następnie w bułce tartej. Smażyć z każdej strony na rumiano. Przed podaniem usunąć wykałaczki.
3.Czosnek rozetrzeć dokładnie razem z solą i połączyć z jogurtem naturalnym. Taki sos podawać z ciepłymi krokietami. Smacznego :)
Komentarze