Ciasto z dwoma biszkoptami, przełożone z musem śliwkowym z galaretką. Przełożone też kremem z mascarpone i czekoladą. Ciasto oblane polewą czekoladową z dekoracją walentynkową. Ciasto miękkie, winne i pyszne.
4 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT JASNY:
-5 jajek
-150 g. cukru
-100 g. mąki
-1 budyń waniliowy (40 g.)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 szklanki oleju
BISZKOPT CIEMNY:
-5 jajek
-150 g. cukru
-90 g. mąki
-1 budyń czekoladowy (40 g.)
-1 łyżka kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 szklanki oleju
NASĄCZENIE:
-3/4 szklanki mocnej kawy i posłodzonej
MASA ŚLIWKOWA:
- ok.500 ml. musu śliwkowego
- 2 galaretki czerwone
- 5 łyżeczek żelatyny
-1/3 szklanki wody
CIASTKA:
-kilkanaście okrągłych biszkopcików
KREM STRACCIATELLO:
-500 g. serka mascarpone
-500 ml. śmietanki 30 %
-70 g. cukru pudru
-30 g.żelatyny
-1/2 szklanki wody
-50 g. tartej gorzkiej czekolady
POLEWA CZEKOLADOWA:
-100 g. gorzkiej czekolady
-100 g. mlecznej czekolady
-70 ml.śmietanki 30 %
-1 łyżka masła
Tortowe z musem śliwkowym i kremem stracciatello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt 1- Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dosypywanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać ale już łopatką.Na koniec powoli dodawać olej i delikatnie wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175* C.
Obrócić na deskę, zdjąć papier i niech wystygnie.
2.biszkopt 2- Postąpić jak z 1 biszkoptem, z tym że dodać ciemny budyń i kakao.
3.Jasny biszkopt włożyć do tej samej blaszki, lecz z wyżej zabezpieczonym papierem. Nasączyć kawą.
4.masa-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia. Dodać mus śliwkowy i wymieszać. (Ja miałam rzadkie powidła śliwkowe, ale można dojrzałe śliwki przetrzeć przez sito i posłodzić).Żelatynę rozmieszać z przegotowaną gorącą wodą i jak będzie letnia to wmieszać do galaretek z musem. Jak już zacznie wszystko tężeć to wylać na biszkopt w blaszce. Trochę schłodzić w lodówce.
5.Biszkopciki maczać w kawie i układać na masie.
6.krem-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie dodawać porcjami serek i zmiksować. Potem dolewać letnią żelatynę, cały czas miksując ale krótko.Wmieszać łopatką startą czekoladę i wyłożyć do blaszki. Rozsmarować, śpiesząc się bo szybko gęstnieje.
7.Przykryć biszkoptem ciemnym, ale górą do dołu. Dół biszkoptu jest równiejszy i polewa będzie równiejsza.
8.polewa- Nad parą rozpuścić czekolady, wraz ze śmietanką i masłem. Oblać i rozsmarować na placki.
9.Posypać cukrowymi ozdobami, albo w/g własnego gustu.
Komentarze