TORTOWE Z MUSEM ŚLIWKOWYM I KREMEM STRACCIATELLO

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto z dwoma biszkoptami, przełożone z musem śliwkowym z galaretką. Przełożone też kremem z mascarpone i czekoladą. Ciasto oblane polewą czekoladową z dekoracją walentynkową. Ciasto miękkie, winne i pyszne.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT JASNY:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -100 g. mąki
    -1 budyń waniliowy (40 g.)
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1/2 szklanki oleju

    BISZKOPT CIEMNY:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -90 g. mąki
    -1 budyń czekoladowy (40 g.)
    -1 łyżka kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1/2 szklanki oleju

    NASĄCZENIE:
    -3/4 szklanki mocnej kawy i posłodzonej

    MASA ŚLIWKOWA:
    - ok.500 ml. musu śliwkowego
    - 2 galaretki czerwone
    - 5 łyżeczek żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    CIASTKA:
    -kilkanaście okrągłych biszkopcików

    KREM STRACCIATELLO:
    -500 g. serka mascarpone
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -30 g.żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -50 g. tartej gorzkiej czekolady

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -100 g. mlecznej czekolady
    -70 ml.śmietanki 30 %
    -1 łyżka masła

    DEKORACJE:
    -dekoracje cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty Ciasto

Tortowe z musem śliwkowym i kremem stracciatello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORTOWE Z MUSEM ŚLIWKOWYM I KREMEM STRACCIATELLO 1. biszkopt 1- Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dosypywanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać ale już łopatką.Na koniec powoli dodawać olej i delikatnie wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175* C.
    Obrócić na deskę, zdjąć papier i niech wystygnie.
  • TORTOWE Z MUSEM ŚLIWKOWYM I KREMEM STRACCIATELLO 2. biszkopt 2- Postąpić jak z 1 biszkoptem, z tym że dodać ciemny budyń i kakao.
  • TORTOWE Z MUSEM ŚLIWKOWYM I KREMEM STRACCIATELLO 3. Jasny biszkopt włożyć do tej samej blaszki, lecz z wyżej zabezpieczonym papierem. Nasączyć kawą.
  • TORTOWE Z MUSEM ŚLIWKOWYM I KREMEM STRACCIATELLO 4. masa-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia. Dodać mus śliwkowy i wymieszać. (Ja miałam rzadkie powidła śliwkowe, ale można dojrzałe śliwki przetrzeć przez sito i posłodzić).Żelatynę rozmieszać z przegotowaną gorącą wodą i jak będzie letnia to wmieszać do galaretek z musem. Jak już zacznie wszystko tężeć to wylać na biszkopt w blaszce. Trochę schłodzić w lodówce.
  • TORTOWE Z MUSEM ŚLIWKOWYM I KREMEM STRACCIATELLO 5. Biszkopciki maczać w kawie i układać na masie.
  • TORTOWE Z MUSEM ŚLIWKOWYM I KREMEM STRACCIATELLO 6. krem-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie dodawać porcjami serek i zmiksować. Potem dolewać letnią żelatynę, cały czas miksując ale krótko.Wmieszać łopatką startą czekoladę i wyłożyć do blaszki. Rozsmarować, śpiesząc się bo szybko gęstnieje.
  • TORTOWE Z MUSEM ŚLIWKOWYM I KREMEM STRACCIATELLO 7. Przykryć biszkoptem ciemnym, ale górą do dołu. Dół biszkoptu jest równiejszy i polewa będzie równiejsza.
  • TORTOWE Z MUSEM ŚLIWKOWYM I KREMEM STRACCIATELLO 8. polewa- Nad parą rozpuścić czekolady, wraz ze śmietanką i masłem. Oblać i rozsmarować na placki.
  • TORTOWE Z MUSEM ŚLIWKOWYM I KREMEM STRACCIATELLO 9. Posypać cukrowymi ozdobami, albo w/g własnego gustu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować