TORTOWE Z KREMEM JOGURTOWYM I PŁATKAMI CZEKOLADOWYMI

4.5 (196 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto tortowych z biszkoptami budyniowymi. Z bitą śmietanką z jogurtem i czekoladą. Bardzo delikatne i pyszne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt czekoladowy:
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -3 budynie czekoladowe
    -1 łyżka mąki tortowej
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    biszkopt cytrynowy:
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -3 budynie cytrynowe(można inne białe)
    -1 łyżka mąki tortowej
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    krem śmietankowo-jogurtowy:
    -jogurt grecki (400g.)
    -100 g. cukru pudru
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki gorącej wody
    -330 ml. śmietanki 30% (-6 łyżek do polewy)
    -1 Śnieżka
    -1 op.czekolady w płatkach-100 g.
    albo tartej czekolady

    polewa:
    -1 gorzka czekolada
    -1 mleczna czekolada
    -4 łyżki śmietanki 30 %(zostawione z kremu)

    -1 biała czekolada
    -2 łyżki śmietanki 30 %(zostawione z kremu)
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Tortowe z kremem jogurtowym i płatkami czekoladowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt ciemny 1. biszkopt czekoladowy-
    Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki z papierem(30x40). Piec ok. 25 min. w 175*.
  • biszkopt jasny 2. biszkopt cytrynowy-
    Z drugim biszkoptem postąpić jak wyżej.
  • warstwa kremu 3. krem śmietankowo-jogurtowy-
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem cukrem, potem Śnieżką.Dodawać porcjami jogurtu i miksować. Następnie dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Na koniec łopatką wmieszać czekoladę. Wyłożyć i rozsmarować na biszkopt.
  • przykrycie biszkoptem 4. Przykryć drugim biszkoptem.
  • polewa czekoladowa 5. Ciemne czekolady razem z 4 łyżkami śmietanki, rozpuścić nad parą.Jednocześnie w drugiej miseczce, rozpuścić białą czekoladę z 2 łyżkami śmietanki , też nad parą.Ciemną polewą posmarować górę ciasta, a białą polać w esy-floresy. Schłodzić.
  • esy-floresy 6. Białą czekoladę roztopić też nad parą ze śmietanką. Polać po polewie w esy-floresy.
  • moje wypieki 7. Moje wypieki:
    1/ sernik z brzoskwiniami( http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sernik-z-mandarynkami-lub-brzoskwiniami )
    2/ to tortowe.
    3/ testowane (http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/amoniaczek-6 )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować