Tortowe orzechowo - kawowe

4.47 (146 ocen)

Orzechowe biszkopty z kokosową wkładką , przełożone masą kawową....

Składniki:

  • Zrobić 2 biszkopty orzechowe
    Składniki na jeden biszkopt :
    5 jaj
    10 dkg orzechów włoskich mielonych
    10 dkg cukru
    1,5 łyzki maki
    1,5 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Wkładka kokosowa :
    5 jaj
    10 dkg wiórek kokosowych
    10 dkg cukru
    1,5 łyżki maki
    1,5 łyżki bułki tartej
    1 łyzeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    40 dkg masła ewentualnie margaryny
    6 żółtek
    2 jaja
    25 dkg cukru
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    2-3 łyżki spirytusu

    Do nasaczenia biszkoptów:
    Szklanka herbaty
    2 łyżeczki cukru
    3 łyżki spirytusu
Wystaw ocenę:

4.47 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Tortowe orzechowo - kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy :
    Do zmielonych orzechów wsypać mąkę , bułkę tartą i proszek do pieczenia , wymieszać .
  • 2. Białka ubić na sztywno , dodać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru , dodać kolejno po żółtku . Do ubitych jaj wsypać orzechy wymieszane z mąką , delikatnie wszystko wymieszać . Przelać do formy , piec około 25 minut w 175 *C
  • 3. Przy wykonywaniu wkładki kokosowej postępować tak samo jak przy biszkopcie orzechowym
  • 4. Masa :
    Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody ( około 2-3 łyżki )
    Jaja , wyszorować , sparzyć . Żółtka i całe jaja razem z cukrem ubić na parze . Masę jajeczną odstawić do wystudzenia , do dobrze utartego masła dodawać masę jajeczną , wystudzona kawę i spirytus .
  • 5. Do herbaty dodać cukier i spirytus .
    Biszkopty nasączyć wystudzoną herbatą , przełożyć masą .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować