Tortilki z wędzoną palią

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jesteśmy z mężem miłośnikami ryb i dlatego chętnie próbujemy coraz to nowe ich gatunki. Każda nowa ryba to okazja do stworzenia autorskiej potrawy. Ta prezentowana poniżej stanowi imprezową odmianę hiszpańskiej tortilli, która znakomicie wyeksponowała smak palii.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 20 dag obranej z ości i drobno pokrojonej wędzonej palii
    4 jajka
    duża cebula
    pomidor malinowy
    4 ugotowane średnie ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia)
    pół pęczka szczypiorku
    sól, pieprz, szczypta cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tortilki z wędzoną palią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa do tortilli 1. Pokrojoną w kostkę cebulę szkolimy na maśle, oprószając ją dla smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, a po kilku minutach pomidor. Smażymy razem 5 minut.
  • Masa jajeczna na tortillę 2. W misce rozkłócamy 4 jajka. Wkładamy rybę, podsmażone warzywa i posiekany szczypiorek. Mieszamy i doprawiamy solą (delikatnie) oraz pieprzem.
  • Tortilki w formie 3. Masę przelewamy do formy na mufinki wyłożonej papilotkami. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) i pieczemy 15-20 minut do zrumienienia. Podajemy ciepłe.

Porady

Tortilki można też podać na ciepłe śniadanie razem z sałatką z sezonowych warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować