Tortille z kurczakiem lub tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wypełnione po brzegi pastą jajeczno-tuńczykową; twarożkiem, serkiem topionym, warzywami, indykiem i kurczakiem smażonym.

  • 40 min

Składniki:

  • Serki: topione różne smaki, wiejski, gouda.
    1/2 główki sałaty lodowej
    2 pomidory malinowe
    1 papryka czerwona
    1/2 ogórka szklarniowego
    koperek
    szczypiorek
    puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
    2 jajka
    2 łyżki majonezu
    sól, pieprz
    1/4 piersi z indyka wędzonego
    1 pierś z kurczaka

Tortille z kurczakiem lub tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka dobrze przyprawiamy, kroimy w nieduże cząstki i przesmażamy na oleju. Osączamy. Sałatę kroimy lub szarpiemy na małe kawałeczki. Ogórka, pomidora, paprykę obieramy, kroimy w kosteczkę, osączamy na ręczniku papierowym. Filet z indyka również kroimy w kostkę lub paski.
    Tortille smarujemy według uznania wybranym dobrej jakości serkiem topionym lub wiejskim. Rozkładamy na nich warzywa i mięso. Ugniatamy łyżką, przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie zawijamy.
    Tortilla z pastą jajeczno-tuńczykową

    Jajka gotujemy, obieramy, dodajemy majonez, połowę tuńczyka osączonego z zalewy. Składniki mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Na wrapsach smarujemy pastę (nie żałując na brzegach), rozkładamy tuńczyka i zawijamy.
    Schładzamy ok 15minut, kroimy i podajemy na zimno.

Porady

Serki należy pozostawić w temperaturze pokojowej aby łatwo było je rozprowadzić na tortilli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy