Smażony łosoś z warzywami schowany w tortilli sprawia, że przekąska jest syta i pożywna. Świetnie sprawdzi się jako szybkie danie na obiad, kolację lub domową imprezę.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
600 g świeżego łososia (2 lub 3 kawałki)
4 tortille
250 g roszponki
4 ogórki konserwowe
4 płaty papryki konserwowej
1 cebula
sos: 3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz
olej do smażenia
Tortille z łososiem smażonym, roszponką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Podsmaż z każdej strony na złoty kolor. Ostudź, po czym ostrożnie przekrój na mniejsze kawałki lub paski.
2.Z tortilli uformuj stożki (np. wkładając końcówki do kubka) i podpiecz ok.8-10 minut w 180 st.
3.Paprykę i ogórka osącz i pokrój w paski, cebulę pokrój w piórka. Do każdego stożka wkładaj umytą roszponkę, kawałki łososia oraz pokrojone warzywa.
4.Sos: w miseczce utrzyj majonez z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Otrzymanym sosem polej zawartość tortilli. Smacznego :)
Komentarze