Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Tortilla (wym.torˈtiʎa) to jedno z typowych dań kuchni meksykańskiej – placek z mąki kukurydzianej lub pszennej jest niezwykle prosty do przyrządzenia! I choć dostępne są niemalże w każdym sklepie, to warto przygotować je w domu. Zapewniam Was, że jak raz spróbujecie domowej tortilli, z pewnością nigdy więcej nie skusicie się na gotową. Tortillę można podawać na wiele sposobów, z różnymi dodatkami - a wszystko zależy od Waszej wyobraźni i smaku. Ja przygotowałam dziś proste, ale jakże smaczne tortille po brzegi wypełnione świeżymi, kolorowymi i chrupiącymi warzywami oraz soczystym i aromatycznym kurczakiem cajun. Świetnym uzupełnieniem tego dania jest prosty i niezwykle smaczny sos ranczerski. To niezwykle smaczne i kolorowe danie. Prostota zamknięta w niebywałym smaku!

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na tortille

    350 g mąki pszennej
    160 ml gorącej wody
    ½ łyżeczki soli
    2 łyżki oliwy

    Nadzienie

    2 filety z kurczaka
    150 g pomidorków cherry
    8 liści sałaty rzymskiej
    2 dojrzałe awokado
    2 łyżki soku z cytryny
    1 papryka żółta
    1 papryka pomarańczowa
    1 cebula czerwona
    2 łyżki przyprawy Cajun
    3 łyżki oleju

    Sos ranczerski

    ⅓ szklanki maślanki
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki kwaśnej śmietany *
    1 łyżka soku z cytryny
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka szczypiorku
    1 łyżka koperku
    1 łyżka natki pietruszki
    pieprz biały
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortille

    Mąkę mieszamy z solą i oliwą. Dodajemy gorącą wodę i mieszamy. Ciasto wyrabiamy przez około 4 minuty. Jeśli podczas zagniatania ciasto klei się do dłoni, można podsypać odrobinę mąką. Tak przygotowane ciasto dzielimy na osiem równych części. Każdą część ciasta wałkujemy na stolnicy na bardzo cienki placek, podsypując mąką. Przy pomocy talerza o średnicy patelni, na której będziemy smażyć placki, wycinamy z ciasta koło. Resztki ciasta również wykorzystujemy do zrobienia placków.
    Gotowe placki smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Jeśli na placku pojawią się bąble, należy odwrócić go na drugą stronę. Po obróceniu smażymy kilka sekund i zdejmujemy z patelni.
    Usmażone placki układamy na talerzu jeden na drugim i przykrywamy wilgotną ściereczką. To bardzo ważny element przygotowania tortilli. Dzięki temu tortille będę elastyczne i nie będą suche.
  • 2. Nadzienie

    Filety kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą cajun i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka. Zdejmujemy mięso z patelni na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    Papryki oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.

    Sos ranczerski

    Do maślanki dodajemy majonez, śmietanę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy posiekane zioła i mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy do smaku przyprawami.
    Na suchej i rozgrzanej patelni podgrzewamy placki tortilli. Na każdym placku układamy liść sałaty, wykładamy porcję warzyw i kurczaka. Polewamy przygotowanym wcześniej sosem i zwijamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
    Smacznego!
    * można zastąpić jogurtem greckim

Porady

- gotowe tortille można przechowywać przez 2-3 dni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Kurczak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować