Tortille z mięsem z kaczki i warzywami

4.5 (182 ocen)

  • 60 min

Takie danie to pomysł na wykorzystanie mięsa, które zostało z poprzedniego obiadu.

  • 60 min

Składniki:

  • Farsz
    kaczka 1 sztuka
    papryka czerwona 2 sztuki
    ogórek kiszony 2 sztuki
    kapusta biała 200 gram
    sałata lodowa 1 sztuka
    oliwa z oliwek 3 łyżki
    sól i pieprz do smaku
    cebula czerwona połówka
    lubczyk świeży pęczek
    szczypiorek pęczek

    Sos
    papryka czerwona 2 sztuki
    limonka 1 sztuka
    czosnek 3 ząbki
    majonez 3 łyżki
    jogurt naturalny 3 łyżki
    pasta curry 2 łyżeczki
    sól i pieprz do smaku
    oliwa z oliwek 3-4 łyżki
    kmin rzymski pół łyżeczki
    miód 1 łyżka

    8 sztuk placków tortilli
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Tortille z mięsem z kaczki i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę o wadze ok. 2kg (chociaż może być większa, potrzeba będzie tylko odpowiednio więcej składników do farszu) oczyścić, opalić, podzielić na porcje i ugotować rosół. Ugotowane, miękkie mięso wyjąć z zupy i wystudzić.
  • 2. Wszystkie papryki upiec. Można w piekarniku, wtedy piec będą się mniej więcej 40 min w temp 200 stopni, ale można też na ognisku, aby papryka zyskała dodatkowego, dymnego aromatu. Piekąc na ognisku należy każdą zawinąć w folię i piec do miękkości. Ewentualne niewielkie przypalenie się warzywa niczemu nie przeszkadza.
    Mając gotowe mięso i papryki można zabrać się za przygotowanie farszu i sosu.
  • 3. Farsz:
    Mięso oddzielić od kości. Pozbyć się skór, a to co zostanie porwać palcami na mniejsze kawałki. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w drobna kostkę. Cebulę pokroić w piórka, natomiast paprykę obrać ze skórki i połowę pokroić w niewielką kostkę, a pozostałą połowę odstawić ( pamiętajmy, że pieczemy 4 papryki - dwie do sosu i dwie do farszu). Kapustę posiekać w drobniutkie piórka. Do miski z mięsem dodajemy przygotowane warzywa, a także posiekany szczypiorek oraz lubczyk, a także oliwę. Mieszamy całość, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 30 minut, aby składniki się przegryzły.
  • 4. Sos:
    Do pozostałej pieczonej papryki dodać posiekany drobno czosnek, majonez, gęsty jogurt naturalny, sól, pieprz, kmin, pastę curry, sok z limonki, miód i miksujemy. Gdy masa będzie gładka dolewamy cienkim strumieniem oliwę cały czas miksując, aż do utworzenia się gęstej i aksamitnej emulsji.
  • 5. Tortille podgrzewamy na suchej patelni z obu stron, układamy na każdej liście sałaty, na nie farsz z kaczki, polewamy sosem. Zakręcamy całość, a wierzch jeszcze raz lekko skrapiamy sosem.

Porady

Kaczka nie musi być gotowana, można ją także upiec. Pomysł zaczerpnąłem z programu "Okrasa łamie przepisy", sam jedynie lekko go zmodyfikowałem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Kaczka Lubczyk Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować