Tortille z mięsem z kaczki i warzywami

  • wyświetlono: 1319 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Takie danie to pomysł na wykorzystanie mięsa, które zostało z poprzedniego obiadu.

  • 60min

Składniki

Farsz
kaczka 1 sztuka
papryka czerwona 2 sztuki
ogórek kiszony 2 sztuki
kapusta biała 200 gram
sałata lodowa 1 sztuka
oliwa z oliwek 3 łyżki
sól i pieprz do smaku
cebula czerwona połówka
lubczyk świeży pęczek
szczypiorek pęczek

Sos
papryka czerwona 2 sztuki
limonka 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
majonez 3 łyżki
jogurt naturalny 3 łyżki
pasta curry 2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek 3-4 łyżki
kmin rzymski pół łyżeczki
miód 1 łyżka

8 sztuk placków tortilli

Sposób przygotowania przepisu:

Tortille z mięsem z kaczki i warzywami

  • 1. Kaczkę o wadze ok. 2kg (chociaż może być większa, potrzeba będzie tylko odpowiednio więcej składników do farszu) oczyścić, opalić, podzielić na porcje i ugotować rosół. Ugotowane, miękkie mięso wyjąć z zupy i wystudzić.
  • 2. Wszystkie papryki upiec. Można w piekarniku, wtedy piec będą się mniej więcej 40 min w temp 200 stopni, ale można też na ognisku, aby papryka zyskała dodatkowego, dymnego aromatu. Piekąc na ognisku należy każdą zawinąć w folię i piec do miękkości. Ewentualne niewielkie przypalenie się warzywa niczemu nie przeszkadza.
    Mając gotowe mięso i papryki można zabrać się za przygotowanie farszu i sosu.
  • 3. Farsz:
    Mięso oddzielić od kości. Pozbyć się skór, a to co zostanie porwać palcami na mniejsze kawałki. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w drobna kostkę. Cebulę pokroić w piórka, natomiast paprykę obrać ze skórki i połowę pokroić w niewielką kostkę, a pozostałą połowę odstawić ( pamiętajmy, że pieczemy 4 papryki - dwie do sosu i dwie do farszu). Kapustę posiekać w drobniutkie piórka. Do miski z mięsem dodajemy przygotowane warzywa, a także posiekany szczypiorek oraz lubczyk, a także oliwę. Mieszamy całość, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 30 minut, aby składniki się przegryzły.
  • 4. Sos:
    Do pozostałej pieczonej papryki dodać posiekany drobno czosnek, majonez, gęsty jogurt naturalny, sól, pieprz, kmin, pastę curry, sok z limonki, miód i miksujemy. Gdy masa będzie gładka dolewamy cienkim strumieniem oliwę cały czas miksując, aż do utworzenia się gęstej i aksamitnej emulsji.
  • 5. Tortille podgrzewamy na suchej patelni z obu stron, układamy na każdej liście sałaty, na nie farsz z kaczki, polewamy sosem. Zakręcamy całość, a wierzch jeszcze raz lekko skrapiamy sosem.

Porady

Kaczka nie musi być gotowana, można ją także upiec. Pomysł zaczerpnąłem z programu "Okrasa łamie przepisy", sam jedynie lekko go zmodyfikowałem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadlubczykz_roznych_stron_swiatapaprykaTortillakaczkasos_paprykowykaczka_inaczejgotowana_kaczka

Komentarze

Podobne przepisy

ryż z mięsem i warzywami

Dodane przez: bella81

ryż z mięsem i warzywami

Uwielbiam taki ryż i mogłaby go...

TORTILLA Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI

Dodane przez: ann305

TORTILLA Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI

Bardzo smaczna potrawa dla tych,...

ryż z mięsem i warzywami

Dodane przez: Milena127

Ryż z mięsem i warzywami

Pikantna potrawka z dodatkiem ziół...

Szaszłyki z piersi kurczaka z warzywami

Dodane przez: CzujęMiętę

Szaszłyki z mięsem i warzywami

Szaszłyki z piersi kurczaka, z...

Ryż z warzywami i mięsem mielonym

Dodane przez: aleksandra9854

Ryż z warzywami i mięsem mielonym

Sos pomidorowy z ryżem, doskonały...

Burrito z mięsem i warzywami

Dodane przez: 2milutka

Burrito z mięsem mielonym i warzywami

Burrito to potrawa rodem z Meksyku,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE