Z tak przygotowanej tortilli najbardziej cieszą się dzieci i młodzież. Zajadają się , że aż miło patrzeć jak znika w oka mgnieniu, chociaż mąż też wcina aż uszy mu się trzęsą, więc jest dla wszystkich. Polecam!
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 placki tortilli pszennej o smaku szpinakowym
Nuggetsy:
1 spory filet z piersi kurczaka
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka przyprawy do mięs
1 jajko
2 łyżki mleka
2 łyżki oleju
około 1 szklanka płatków kukurydzianych
Sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu typu greckiego
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
blacha wyłożona papierem do pieczenia
150 g mieszanki sałat
1 spory pomidor
1/2 długiego ogórka
1/2 cebuli
grill - u mnie elektryczny
Tortille szpinakowe grillowane z nuggetsami drobiowymi, warzywami i sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta myję , osuszam , kroję w paski , smaruję musztardą zmieszaną z przyprawą do mięs , odstawiam do lodówki na około godzinę. Fileta panieruję w zmieszanym jajku z mlekiem i olejem oraz lekko zgniecionymi płatkami kukurydzianymi, układam na blasze , piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
2.Składniki sosu czosnkowego mieszam , odstawiam .
Cebulę i ogórka obieram , kroję w plasterki , pomidora kroję na cząstki.
3.Na każdym placku tortilli układam po porcji mieszanki sałat , nuggetsów , pomidora , ogórków , cebuli , sosu czosnkowego . Placek składam zawijając dół i boki do środka . Tortille układam w nagrzanym grillu , zapiekam 2-3 min . , podaję na gorąco.
Komentarze