Tortilla ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 10 min

Podaną z kwaśnym mlekiem można zajadać samą, lub jako dodatek do mięsa i ryb.

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na dużą patelnię :

    4 duże ziemniaki,

    1 duża cebula,

    5 jajek,

    Ser mozzarella- 10 dag,

    2 łyżki jogurtu naturalnego

    Sól, pieprz, papryka w proszku

    Olej do smażenia

Tortilla ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej (około 3 łyżek) i dodajemy ziemniaki. Smażymy około 7 minut; co jakiś czas obracając ziemniaki w różne strony. Ja na 2 minuty zmniejszyłam ogień i dusiłam ziemniaki pod przykrywką.
  • 2. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w talarki i dusimy jeszcze około 2 minut. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy sól, pieprz, paprykę, jogurt naturalny i starty ser. Wlewamy to do ziemniaków i pieczemy, na małym ogniu pod przykrywką około 5 minut.
  • 3. Następnie odwracamy tortillę: duży talerz przykładamy do patelni wykładamy na niego tortillę, następnie przekładamy drugą stroną na patelnięi dusimy jeszcze około 2/3 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy