Tortilla z pulled pork

4.5 (166 ocen)

Pulled pork czyli wyczesana wieprzowina – rewelacyjne, długo pieczone w niskiej temperaturze mięso rozpływa się w ustach, nadaje się do wielu potraw. Tu w towarzystwie zdrowej roszponki stanowi główny dodatek do tortilli

Składniki:



  • Pulled pork:
    1 kg szynki wieprzowej
    0,5 szklanki piwa
    50 g oleju
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka miodu
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżeczka pieprzu
    Oraz:
    1 op. tortilli
    1 op. roszponki
    2-3 pomidory
    1 ogórek
    kilka liści sałaty lodowej
    sos czosnkowy
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Tortilla z pulled pork - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0fousp0 1.
    W głębokim naczyniu żaroodpornym wymieszać piwo z olejem i sosem sojowym, dodać miód, ocet i pieprz i ponownie wymieszać.
  • image-1xpet5d 2.
    Umyte i osuszone mięso włożyć do marynaty. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 24 godziny, w międzyczasie mięso obrócić 2-3 razy.
  • image-1udj0vb 3.

    Po upływie doby mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 9 godzin. Zostawić do wystudzenia. Mięso poszarpać za pomocą dwóch widelców.
  • image-1jdn38q 4.
    Roszponkę umyć, osuszyć.

    Pomidory, ogórki obrać ze skóry, pokroić. Sałatę umyć, osuszyć i poszatkować.

    Każdą tortillę posmarować grubo sosem czosnkowym, ułożyć porcję mięsa i warzyw, dodać garść roszponki. Tortillę zwinąć i zapiec minutę na grillu. Po tym czasie dołożyć drugą garść roszponki i od razu podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Roszponka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować