Pulled pork czyli wyczesana wieprzowina – rewelacyjne, długo pieczone w niskiej temperaturze mięso rozpływa się w ustach, nadaje się do wielu potraw. Tu w towarzystwie zdrowej roszponki stanowi główny dodatek do tortilli
Tortilla z pulled pork - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
W głębokim naczyniu żaroodpornym wymieszać piwo z olejem i sosem sojowym, dodać miód, ocet i pieprz i ponownie wymieszać.
2.
Umyte i osuszone mięso włożyć do marynaty. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 24 godziny, w międzyczasie mięso obrócić 2-3 razy.
3.
Po upływie doby mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 9 godzin. Zostawić do wystudzenia. Mięso poszarpać za pomocą dwóch widelców.
4.
Roszponkę umyć, osuszyć.
Pomidory, ogórki obrać ze skóry, pokroić. Sałatę umyć, osuszyć i poszatkować.
Każdą tortillę posmarować grubo sosem czosnkowym, ułożyć porcję mięsa i warzyw, dodać garść roszponki. Tortillę zwinąć i zapiec minutę na grillu. Po tym czasie dołożyć drugą garść roszponki i od razu podawać.
Komentarze