Tortilla z mięsem pod pomidorową pierzynką

4.5 (153 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Czasami robię taką zapiekankę z naleśnikami. Naleśniki można zastąpić gotowymi plackami tortilli. Polecam, pychota.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •4 placki tortilli
    •3 cebule
    •olej rzepakowy do smażenia
    •2 puszki pomidorów krojonych
    •400 g mięsa mielonego z indyka
    •2 ząbki czosnku
    •2 łyżeczki słodkiej papryki
    •2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
    •2 łyżeczki czubricy czerwonej
    •2x szczypta pieprzu młotkowanego z kolendrą
    •2 jajka
    •200 ml śmietany 18%
    •150 g tartego sera mozzarella
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Tortilla z mięsem pod pomidorową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tortilla z mięsem pod pomidorową pierzynką 1. Cebulę pokroić w kostkę. W rondelku zeszklić na oleju rzepakowym dwie cebule. Dodać puszkę pomidorów i gotować. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę czosnku niedźwiedziego i łyżeczkę czubricy, pieprz i sól do smaku. Przestudzić.

    Na patelni zeszklić na oleju jedną cebulę. Dodać mięso z indyka i dusić na wolnym ogniu. Dodać pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, sól do smaku i w dalszym ciągu gotować. Gotować tak długo, żeby maksymalnie zredukować sos.

    Przygotować 4 placki tortilli. Mięso podzielić na 4 części i rozłożyć na plackach. Placki zwinąć w rolki. Do sosu w rondelku dodać roztrzepane jajka ze śmietaną i dokładnie wymieszać.

    Dno żaroodpornego naczynia pokryć lekko sosem. Na sosie ułożyć rolki z tortilli i pokryć je sosem. Posypać tartym serem mozzarella i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 25 min. Podawać ciepłe. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować