Tortillę przygotowuję z kurczakiem słodko-pikantnym i kolorowymi warzywami. Pachnie bosko,a smakuje jeszcze lepiej...Każdy chce jej skosztować, bo wygląda apetycznie i kusi kolorami.
Tortilla z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać makę kukurydzianą i pszenną, sól, wbić jajko, wlać mleko, wszytkie składniki dokładnie wymieszać.Na rozgrzanym oleju smażyć placki tortilli ( 2 minuty z każdej strony).Można użyć gotowych placków tortilli i zaoszczędzić czas.
2.Paprykę, pokroić w kostkę lub paski. Marchew obrać, pokroić w podłużne paseczki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pomidorki pokroić w plasterki.Paprykę peperoni pokroić (usunąć ziarenka).Na rozgrzanym oleju podsmażyć wszystkie wrzywa, posolić,posypać kolorowym pieprzem,wymieszać,przełożyć na talerz.
Liście sałaty umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
3.Pierś kurczaka umyć, pokroić w kostkę lub paski,wrzucić do miski, posypać solą, kolorowym pieprzem, dodać miód i wymieszać. Smażyć na oleju, na którym smażyły się warzywa ( 15 minut).
4.Na placku tortilli ułożyć liść sałaty,porcję warzyw, kurczaka.Podawać z sosem salsa. Talerz udekorować ostrą papryką.
Komentarze