Tortilla z kurczakiem i warzywami

0 (0 ocen)

Dietetyczna.

Składniki:

  • – 300g ( 1 pierś cała ) filetów z kurczaka
    – 1 brokuła
    – 150g kukurydzy (konserwowej)
    – 150g fasolki czerwonej (konserwowej)
    – 1 szt. papryki
    – 100g pieczarek
    – 500 ml bulionu ( może być warzywny, drobiowy, wołowy)
    – 3 ząbki czosnku
    – natka koperku
    – 250 ml jogurtu naturalnego 0% (light)
    – sól, pieprz (do smaku)
    Tortilla:
    – 30g otrębów
    – 340g mąki razowej
    – 85g mąki pszennej
    – 3g soli kuchennej
    – 55g masła (lub smalcu)
    – 200 ml wody (gorącej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tortilla z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Tortilla: Do miski dodajemy mąkę razową, pszenną wymieszać z solą.
  • 2. Dodać pokrojone na kawałeczki masło i rozetrzeć je palcami razem z mąką. Zrobić wgłębienie i wlać w nie gorącą wodę. Mieszać widelcem aż mąka wchłlonie całą wodę. Gdy ciasto trochę przestygnie, wyrobić je ręką (ok. 1-2 minuty).
  • 3. Z ciasta uformować kulkę podzielić je na 10 części, ulepić kulki, przykryć wilgotną ściereczką kuchenną i odstawić na min. godzinę ( ciasto można trzymać dłużej, w lodówce, np. zawinięte w folię aluminiową).
  • 4. Kulki z ciasta rozwałkować jak najcieniej na placki ( o średnicy ok. 20 cm).
  • 5. Dobrze rozgrzać patelnię, zmniejszyć ogień do średnio dużego i smażyć placki ( bez dodatkowego tłuszczu) na ok. 30 sekund lub 1 minutę z każdej strony.
  • 6. Przeprowadzic obróbkę wstępną mięsa. Filet pokroić w większą kostkę 3x3 cm. W rądelku doprowadzamy do wrzenia wodę z dodatkiem soli i dodajemy kurczaka. Gotujemy ok. 15 min. odlewamy wodę, odsączamy.
  • 7. Przeprowadzamy obróbkę wstępną warzyw. Paprykę, pieczarki posiekac w kostkę po czym brokuły podzielic na różyczki. Kukurydzę i fasolkę odsączamy z zalewy. Koperek oraz czosnek posiekać drobno.
  • 8. Brokuły blanszujemy ok.3 minuty w osolonej wodzie.Odsączamy.
  • 9. W rądelku gotujemy bulion dodajemy tam paprykę wraz z pieczarkami i gotujemy ok. 15 min ( aż zmiękną). Bulion odlewamy do warzyw dodajemy brokuły, kukurydzę oraz fasolkę i kurczaka. Doprawiamy do smaku, wymieszać.
  • 10. Do jogurtu dodajemy czosnek, a także koperek. Doprawiamy do smaku i mieszamy.
  • 11. Na Tortille nakładamy warzywa, przykrywamy dróga tortillą. Polewamy sos na warzywa lub podajemy obok na mniejszym talerzyku.

Porady

Tortilli nie można smażyć zbyt długo, bo stana się za bardzo twardę i sztywnę. Usmażone Tortille trzymać bezpośrednio w foli spożywczej aby nie stwardniały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować