Tortilla z kurczakiem i warzywami

  • wyświetlono: 146 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dietetyczna.

Dusia2009

Składniki

– 300g ( 1 pierś cała ) filetów z kurczaka
– 1 brokuła
– 150g kukurydzy (konserwowej)
– 150g fasolki czerwonej (konserwowej)
– 1 szt. papryki
– 100g pieczarek
– 500 ml bulionu ( może być warzywny, drobiowy, wołowy)
– 3 ząbki czosnku
– natka koperku
– 250 ml jogurtu naturalnego 0% (light)
– sól, pieprz (do smaku)
Tortilla:
– 30g otrębów
– 340g mąki razowej
– 85g mąki pszennej
– 3g soli kuchennej
– 55g masła (lub smalcu)
– 200 ml wody (gorącej)

Sposób przygotowania przepisu:

Tortilla z kurczakiem i warzywami

  • 1. 1. Tortilla: Do miski dodajemy mąkę razową, pszenną wymieszać z solą.
  • 2. Dodać pokrojone na kawałeczki masło i rozetrzeć je palcami razem z mąką. Zrobić wgłębienie i wlać w nie gorącą wodę. Mieszać widelcem aż mąka wchłlonie całą wodę. Gdy ciasto trochę przestygnie, wyrobić je ręką (ok. 1-2 minuty).
  • 3. Z ciasta uformować kulkę podzielić je na 10 części, ulepić kulki, przykryć wilgotną ściereczką kuchenną i odstawić na min. godzinę ( ciasto można trzymać dłużej, w lodówce, np. zawinięte w folię aluminiową).
  • 4. Kulki z ciasta rozwałkować jak najcieniej na placki ( o średnicy ok. 20 cm).
  • 5. Dobrze rozgrzać patelnię, zmniejszyć ogień do średnio dużego i smażyć placki ( bez dodatkowego tłuszczu) na ok. 30 sekund lub 1 minutę z każdej strony.
  • 6. Przeprowadzic obróbkę wstępną mięsa. Filet pokroić w większą kostkę 3x3 cm. W rądelku doprowadzamy do wrzenia wodę z dodatkiem soli i dodajemy kurczaka. Gotujemy ok. 15 min. odlewamy wodę, odsączamy.
  • 7. Przeprowadzamy obróbkę wstępną warzyw. Paprykę, pieczarki posiekac w kostkę po czym brokuły podzielic na różyczki. Kukurydzę i fasolkę odsączamy z zalewy. Koperek oraz czosnek posiekać drobno.
  • 8. Brokuły blanszujemy ok.3 minuty w osolonej wodzie.Odsączamy.
  • 9. W rądelku gotujemy bulion dodajemy tam paprykę wraz z pieczarkami i gotujemy ok. 15 min ( aż zmiękną). Bulion odlewamy do warzyw dodajemy brokuły, kukurydzę oraz fasolkę i kurczaka. Doprawiamy do smaku, wymieszać.
  • 10. Do jogurtu dodajemy czosnek, a także koperek. Doprawiamy do smaku i mieszamy.
  • 11. Na Tortille nakładamy warzywa, przykrywamy dróga tortillą. Polewamy sos na warzywa lub podajemy obok na mniejszym talerzyku.

Porady

Tortilli nie można smażyć zbyt długo, bo stana się za bardzo twardę i sztywnę. Usmażone Tortille trzymać bezpośrednio w foli spożywczej aby nie stwardniały.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatawiosenne daniekurczak tortilla warzywa dietetyczne

Komentarze

Podobne przepisy

Tortilla

Dodane przez: Kamila26

Tortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym

Proste i smaczne danie na każdą...

TORTILLA Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI

Dodane przez: ann305

TORTILLA Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI

Bardzo smaczna potrawa dla tych,...

Tortilla z jajecznicą i warzywami

Dodane przez: LenaGotuje

Tortilla z jajecznicą i warzywami

Oryginalny pomysł na bardzo sycące...

Tortilla z kurczakiem

Dodane przez: Kamila26

Tortilla z kurczakiem

Szybkie i smaczne danie

Tortille z mięsem, warzywami i sosem

Dodane przez: Ola1984

Tortilla z mięsem i warzywami

Pyszna propozycja na sycący, a...

tortilla z tuńczykiem

Dodane przez: Kasja1986

tortilla z tuńczykiem i warzywami

Pyszne, proste szybkie danie na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE