Tortilla z kurczakiem i warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Od czasu do czasu lubię przygotować taki obiad. Domowe placki tortilli, aromatyczne chrupiące mięsko i warzywa, do tego ser żółty i sos. Placki tortilli oczywiście zrobione własnoręcznie, jeszcze nigdy nie użyłam kupnych. Domowe są takie chrupiące i świeże. A jak jest u Was? Lubicie takie jedzenie? Zapraszam :)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na tortillę:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki oleju
    około 120 ml ciepłej wody

    Mięso:
    50 dag fileta z kurczaka
    2 łyżki oleju
    przyprawa kebab-gyros

    Warzywa i ser:
    pół puszki kukurydzy
    1 średnia cebula
    1 duży pomidor
    zielona sałata według uznania
    20 dag sera żółtego

    Sos:
    5 łyżek majonezu
    5 łyżek pikantnego ketchupu
    słodka mielona papryka do smaku

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tortille Tortille Przekąski Tortilla

Tortilla z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortille: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto, ciasto nie może być zbyt luźne. Następnie formujemy kulę, przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na cienki placek, następnie placki smażymy na suchej gorącej patelni, po kilka chwil z każdej strony.
  • 2. Mięso: Fileta dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Kroimy w paski, obtaczamy w oleju i przyprawie i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia.
  • 3. Warzywa i ser: Warzywa myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, a pomidora w grube półplasterki. Sałatę dzielimy na liście, a kukurydzę odsączamy dokładnie z zalewy. Ser kroimy w grube słupki.
  • 4. Sos: Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy.
  • 5. Podanie: Na placki tortilli nakładamy liście sałaty, pozostałe warzywa, ser, mięso i sos, zwijamy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Z przepisu wychodzi 6 porcji. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować