Gdy zostaje mi mięso siekane z indyka lub kurczaka bardzo często przygotowuje taką nadzianą mięsem sosem i warzywami pyszną tortillę która znika w oka mgnieniu.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 placki tortilli pszennej
700 g fileta z indyka
przyprawa gyros
4 łyżki oleju
ziemniak
patyczki do szaszłyków
Tortilla z kebabem z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaka obieramy przekrawamy i robimy z niego podstawę, owijamy w folię aluminiową. Mięso myjemy i kroimy na cienkie plastry. Przyprawę mieszamy z olejem i ręką nacieramy mięso. W ziemniaka wbijamy szaszłyki, na szaszłyki nabijamy mięso. Owijamy folią aluminiową. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na ok 50 minut po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy 20 minut w 160 stopniach.
2.Majonez mieszamy z ketchupem i przyprawą. Ogórka i pomidora kroimy na cienkie plastry a kapustę siekamy drobno.
3.Tortillę smarujemy sosem, nakładamy kapustę oraz pomidora i ogórka i przekładamy mięso siekane i zwijamy tortillę można spiąć wykałaczką. Podgrzewamy w kuchence mikrofalowej kilka sekund.
Komentarze