Tortilla z grillowaną piersią kurczaka i warzywami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Szybko, zdrowo i pożywnie. Kiedy brakuje czasu na długie gotowanie, tortilla sprawdza się idealnie.

  • 25 min

Składniki:

  • Pierś z kurczaka:
    1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
    1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
    2 łyżeczki oleju
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
    1/4 łyżeczki słodkiej papryki
    szczypta ostrej papryki
    Warzywa:
    1 pomidor
    1/2 średniego świeżego ogórka
    4 rzodkiewki
    1/2 małej czerwonej papryki
    1/2 małej czerwonej cebuli
    2 garście miksu sałat z rukolą
    Dodatkowo:
    2 tortille
    ketchup (najlepiej domowy)
    musztarda (u mnie miodowa)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tortilla z grillowaną piersią kurczaka i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś przeciąć na pół i lekko rozbić tłuczkiem. Składniki marynaty połączyć. Pierś natrzeć marynatą i odstawić na ok. 10 minut. Zamarynowaną pierś grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej (lub grillu elektrycznym) po kilka minut z każdej strony. Pierś zdjąć z patelni i pozostawić na chwilę, aby przestygła. Pokroić na plastry. Warzywa oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Tortille podgrzać według zaleceń producenta. Każdą tortillę posmarować musztardą oraz ketchupem. Ułożyć sałatę, warzywa oraz pokrojoną pierś z kurczaka. Zwinąć w formie kieszeni.

Porady

Jeśli nie macie patelni grillowej pierś możecie ugotować na parze, upiec w piekarniku lub usmażyć na zwykłej patelni z niewielką ilością oleju rzepakowego. Aby pierś była soczysta nie należy w trakcie pieczenia nakłuwać jej widelcem. Należy grillować ją na dobrze rozgrzanej patelni nie za długo, w przeciwnym razie będzie wysuszona i niesmaczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować