Tortilla z cytrynowo-imbirowymi krewetkami i warzywną salsą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Domowy Fast Food w całkiem nowej odsłonie z owocami morza. Delikatne, dobrze przyprawione krewetki, warzywna salsa bogata w dużą ilość naszpikowanych witaminami kolorowych warzyw . Całość podana z domowym, wyrazistym sosem to świetna alternatywa dla gotowego jedzenia z budek. Fajny pomysł na sycący i wartościowy obiad lub przekąskę.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 placków tortilli
    300g krewetek tygrysich
    1 łyżka startego imbiru
    2 łyżeczki curry
    sok z 1/2 cytryny
    1 pęczek natki z pietruszki
    2 łyżki oliwy
    sól
    pieprz

    Salsa warzywna:
    90g kukurydzy w puszce
    80g groszku w puszce
    1 zielony ogórek
    1 mała czerwona cebula
    1 duży pomidor
    60g mix sałat
    świeżo zmielony pieprz
    sól

    Sos czosnkowo-koperkowy:
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    4 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka posiekanego koperku
    3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tortilla z cytrynowo-imbirowymi krewetkami i warzywną salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tortilla z cytrynowo-imbirowymi krewetkami i warzywną salsą 1. Krewetki opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, a następnie oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Tortilla z cytrynowo-imbirowymi krewetkami i warzywną salsą 2. Krewetki oprószyć curry, dodać starty imbir, wymieszać i pozostawić na 30 minut. Następnie przełożyć na rozgrzaną patelnie z oliwą i smażyć około 3-4 minut. Po tym czasie dodać sok z wyciśniętej cytryny, posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać doprawić solą, pieprzem i całość chwilę smażyć.
  • Tortilla z cytrynowo-imbirowymi krewetkami i warzywną salsą 3. Salsa warzywna:
    Ogórka dokładnie umyć i pokroić w półplasterki. Pomidora umyć i pokroić na mniejsze części, a cebulę w piórka. Ogórka, pomidora, cebulę, kukurydzę i groszek przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, następnie oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Tortilla z cytrynowo-imbirowymi krewetkami i warzywną salsą 4. Sos:
    Jogurt naturalny, majonez, śmietanę przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 5. Tortillę lekko posmarować wodą, a następnie ułożyć z każdej strony na rozgrzanej patelni. Na każdym placku tortilli ułożyć jedną garść salsy, krewetki, polać sosem i zwinąć w rożek. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Imbir Owoce Warzywa Natka pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować