TORTILLA PEŁNOZIARNISTA Z KURCZAKIEM I MANGO

4.5 (194 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tortilla pełnoziarnista z kurczakiem, mango, papryką i czerwoną cebulą. Jako dodatek zaproponowałem dwa rodzaje wyrazistych dipów: pomidorowo-kolendrowy oraz jogurtowo-czosnkowy z odrobiną oregano. Tortilla może być również świetną propozycją na wakacyjną przekąskę. Możecie ją pokroić na mniejsze kawałeczki i serwować podczas spotkań z przyjaciółmi. Tortille możecie przygotować z zaproponowanych przeze mnie dodatków lub skomponować inne, wedle własnych upodobań.

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI na tortille:
    6 szt. placków tortilli pełnoziarnistej
    500 g piersi z kurczaka
    1 dojrzałe mango
    1 żółta papryka
    1/2 czerwonej cebula
    mix sałat
    3 łyżki oliwy
    oregano
    chilli
    sól, pieprz

    Dodatkowo składniki na dipy:
    Dip pomidorowo-kolendrowy:
    1 puszka pomidorów
    1/2 czerwonej cebuli
    1/3 łyżeczki chilli
    garść świeżej kolendry
    sól, pieprz

    Dip jogurtowo-czosnkowy:
    4 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego
    2 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki oregano
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Tortilla pełnoziarnista z kurczakiem i mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE tortilli z kurczakiem i mango+ 2 rodzaje dipów:
    Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Kurczaka przekładamy do miski, doprawiamy oliwą, organo, chilli, solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.
    Następnie przygotowujemy dodatki do tortilli. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w paseczki, mango w słupki, a cebulę w piórka.

    W między czasie przygotowujemy 2 rodzaje dipów.
    Dip pomidorowo-kolendrowy:
    Pomidory przekładamy do blendera i miksujemy. Tylko nie za długo, aby zachowały się kawałki pomidorów. Zblendowane pomidory przelewamy do miseczki, dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę i kolendrę. Sos doprawiamy chilli, solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.
    Dip jogurtowo-czosnkowy:
    Do miseczki przekładamy jogurt grecki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki.

    Zamarynowane paseczki z piersi kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Usmażone przekładamy do miseczki.
    Placek tortilli delikatnie zwilżamy wodą i chwilę obsmażamy z obu stron na suchej patelni. Placek układamy na desce, smarujemy odrobiną sosu czosnkowego. Dodajemy sałatę, a na niej układamy kurczaka, paprykę, mango i cebulę czerwoną. Placek zawijamy w rulon, końcówkę smarujemy odrobiną wody. Tortille obsmażamy na suchej patelni, aż się zrumieni.
    Tortille przekrawamy w poprzek i układamy na talerzu. Jako dodatek podajemy dwa rodzaje dipów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować