Tortilla meksykańska z sosem czosnkowym

5 (162 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Domowy fast-food

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 gotowe placki na tortillę
    pół małej kapusty pekińskiej
    1 ogórek
    2 pomidory
    40 dkg fileta z kurczaka
    przyprawa kebab-gyros
    przyprawa uniwersalna, pieprz, papryka słodka
    olej lub oliwa
    Sos czosnkowy:
    200 ml jogurty naturalnego
    2 łyżki majonezu
    3 duże ząbki czosnku
    sól, pieprz, zioła prowansalskie
    sos tzatziki
    winegret:
    3-4 łyżki oleju lub oliwy
    1 łyżeczka musztardy
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    szczypta soli
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Tortilla meksykańska z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak a'la gyros 1. Mięso pokroić, polać olejem i posypać przyprawami. Odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Podsmażyć do miękkości mięsa.
  • 2. Sos czosnkowy: jogurt wymieszać z majonezem, czosnek przecisnąć przez praskę, posypać przyprawami, wymieszać i schłodzić.
  • Surówka z pekinki 3. Pekinkę, pomidory i ogórki pokroić i wymieszać. Składniki na winegret wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odstawić. Wymieszać z sałatą zaraz przed podaniem.
  • 4. Placki podgrzać na patelni, posmarować sosem, posypać sałatką i mięsem - zwinąć. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Oliwa z oliwek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować