Tortilla hiszpańska

0 (0 ocen)

  • 35 min

Zazwyczaj robię ją na małej patelni ,tym razem zapiekłem. Bardzo smaczna przekąska ,prosta w przygotowaniu. Można ją przygotować z własnymi ,ulubionymi dodatkami. U mnie tym razem z kurkami i mozzarellą.

  • 35 min

Składniki:


  • 2 średniej wielkości ziemniaki
    4-5 jajek
    mozzarella (ilość dowolna)
    mała cebula
    garść posiekanego lubczyku
    200-250 g kurek
    łyżka masła
    oliwa z oliwek
    sól ,pieprz

Tortilla hiszpańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żaroodporne naczynie natłuszczamy oliwą z oliwek ,dno wykładamy pokrojonymi ziemniakami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. W tym czasie posiekaną cebulę podsmażamy na maśle razem z pokrojonymi na mniejsze kawałki kurkami ,lekko oprószając solą. Do miski wbijamy jajka ,wrzucamy posiekany lubczyk i kawałki mozzarelli. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko roztrzepujemy. Do naczynia wrzucamy (na ziemniaki) podsmażone kurki i zalewamy jajkami. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy