tortilla española

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tortilla española, czyli tortilla ziemniaczana, to tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej. To danie jest banalne w przygotowaniu, niezwykle smaczne i sycące.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 (średnie) surowe ziemniaki
    3-4 jajka
    3 łyżki śmietany 12%
    50g salami Chorizo
    30g sera Manchego
    30g czarnych oliwek
    1 cebula dymka
    1/2 cebuli czerwonej
    szczypiorek (do posypania)
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    + olej rzepakowy (do smażenia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tortilla española - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać olej (około 70-100ml) i podsmażyć na nim ziemniaki, aż staną się miękkie i zaczną się rumienić. Na drugiej patelni podsmażyć (również na oliwie) drobno posiekaną cebulę czerwoną, cebulę dymkę oraz pokrojone w cienkie plasterki salami Chorizo. W międzyczasie jajka roztrzepać w miseczce, dodać śmietanę, sól, pieprz, papryką słodką i ostrą. Dołożyć pokrojone w talarki czarne oliwki oraz drobno starty ser. Gdy ziemniaki będą już gotowe, dodać do nich podsmażoną cebulę i salami. Następnie zalać wszystko masą śmietanowo-jajeczną. Smażyć na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż jajka sie zetną. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni (opcja grzania: góra i dół). Dobrze ściętą tortillę włożyć do piekarnika na kolejne kilka minut, aż wierzch całkowicie się zetnie i lekko przyrumieni. Gotową tortillę wyjąć, posypać szczypiorkiem i podawać. Można ją kroić w trójkąty, jak pizzę, jednak najlepiej smakuje jedzona prosto z patelni. Jako dodatek do tortilli świetnie nada się domowy sos pomidorowy lub czosnkowy.

Porady

Do przygotowania tortilli najlepiej używać patelni żeliwnej, ponieważ idealna tortilla to taka, która pieczona jest w piekarniku. Jeśli jednak takiej nie macie, trzeba po prostu uzbroić się w odrobinę więcej cierpliwości i ostrożności - tortillę można w całości smażyć pod przykryciem, wymaga to jednak nieco więcej czasu i uwagi, aby nie przypalić spodu. Tortilla smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może być podawana o każdej porze: na śniadanie, obiad, kolację lub jako przekąska.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować