Tortilla- domowe placki

  • wyświetlono: 850 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Domowe placki tortilli są dużo lepsze od tych ze sklepu. Bez ulepszaczy, bez konserwantów.

ewaeu
  • 8 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

400 g mąki pszennej
200 ml gorącej wody
2 łyżki rozpuszczonego masła
1/2 - 1 łyżeczki soli

Sposób przygotowania przepisu:

Tortilla- domowe placki

  • 1. Mąkę przesiać do miseczki i dodać, sól, masło i gorącą wodę. Zagnieść ciasto. Zostawić pod ściereczką na 20 min. Podzielić na 8 części. Można na więcej, wtedy będą mniejsze placki. Każdy kawałek rozwałkować na cienki placek. Smażyć na gorącej patelni bez tłuszczu. Średnio 30-40 sekund każdą stronę.
    Odkładać na talerz i przykrywać mokrą ściereczką. Placki muszą pozostać wilgotne. Po usmażeniu najlepiej przechowywać w torebce foliowej z zamknięciem.
    Można zajadać takie ciepłe z sosem czosnkowym, albo wykorzystać robiąc np. domowe wrapy.
    Smacznego.

Porady

Masło można rozpuścić w gorącej wodzie.
Do ciasta można dodać ulubione zioła.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Tortillapieczywotortillewrapydomowe tortilleplacki pszenne

Komentarze

Podobne przepisy

image-1b7vjpa

Dodane przez: ewuska2016

Domowa pita

Domowe pieczywo jest najlepsze

Domowe zapiekanki

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Domowe zapiekanki

Chrupiące zapiekanki z pieczarkami....

Rogale.

Dodane przez: BABECZKA 35

Domowe rogale

Na śniadanie,kolację lub podwieczorek.Pyszne...

Domowe zapiekanki

Dodane przez: Ania1408

Domowe zapiekanki

Fast food w zdrowszym wydaniu.

Domowe kajzerki

Dodane przez: bogusia82

Domowe kajzerki

Nie ma nic lepszego jak pyszne...

image-1g06v04

Dodane przez: paulette17

PROSTE, DOMOWE BUŁKI PSZENNE

Nie ma nic lepszego niż cieplutkie,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE