tortilla de patatas z porami i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smakowite połączenie ziemniaków, słodkich batatów i wędzonego boczku.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 ziemniaki
    • pół batata
    • sól
    • pieprz
    • 4 jajka
    • pęczek koperku
    • pół pora
    • 50 g wędzonego boczku
    • kilka kropel tabasco
    • olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tortilla de patatas z porami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tortilla 1. Pokrojone s kostkę ziemniaki i batata smażymy do miękkości na odrobinie oleju na dobrze rozgrzanej patelni. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i przekładamy do miski. Boczek porkojony w kostkę smażymy, usmażony przekładamy do ziemniaków, a na pozostałym wytopionym z boczku tłuszczu na patelni smażymy pokrojonego w kostkę pora. Kiedy będzie usmażony, przekładamy go do ziemniaków. Do małej miski wypijamy jajka, roztrzepujemy je, dodajemy sól, pieprz i tabasco. Mieszaninę jajeczną wylewamy na ziemniaki, całość dobrze mieszamy, dodajemy drobno posiekany koperek i jeszcze raz mieszamy.
  • tortilla 2. Na patelni o średnicy 20 cm podgrzewamy odrobinę oleju, na dobrze rozgrzany tłuszcz przelewamy tortillę. Smażymy na średnim ogniu ok 5 minut, po tym czasie przekładamy ją na drugą stronę - pomocny będzie nam do tego talerz. Z drugiej strony smażymy ok 4 minuty. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować