Tortilla de patatas z porami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojone s kostkę ziemniaki i batata smażymy do miękkości na odrobinie oleju na dobrze rozgrzanej patelni. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i przekładamy do miski. Boczek porkojony w kostkę smażymy, usmażony przekładamy do ziemniaków, a na pozostałym wytopionym z boczku tłuszczu na patelni smażymy pokrojonego w kostkę pora. Kiedy będzie usmażony, przekładamy go do ziemniaków. Do małej miski wypijamy jajka, roztrzepujemy je, dodajemy sól, pieprz i tabasco. Mieszaninę jajeczną wylewamy na ziemniaki, całość dobrze mieszamy, dodajemy drobno posiekany koperek i jeszcze raz mieszamy.
2.Na patelni o średnicy 20 cm podgrzewamy odrobinę oleju, na dobrze rozgrzany tłuszcz przelewamy tortillę. Smażymy na średnim ogniu ok 5 minut, po tym czasie przekładamy ją na drugą stronę - pomocny będzie nam do tego talerz. Z drugiej strony smażymy ok 4 minuty. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!
Komentarze