Pamiętam , że czytając Don Kichota zwróciłam uwagę na coś czym zajadał się Sancho Pansa - placek z ziemniaków zalanych jajkami
5 min
Składniki:
2 ziemniaki
4 jajka na
1/3 szklanki kopru + inne zioła jakie są pod ręki
1/2 pomidora
1/4 szklanki szczypioru z młodą cebulką
sól
pieprz biały
mini kostka Czosnek ( lub czosnek granulowany )***
3 łyżki oleju z pestek winogron ( w oryginale oliwa )
Tortilla de patatas wg buni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i ugotować na pół twardo * . Na patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść plastry ziemniaków. Usmażyć na złoto. Zdjąć z patelni.
2.Pomidora pokroić w drobną kosteczkę , koper usiekać, szczypior drobno pokroić . Jajka wbić do miseczki , lekko posolić i trzepaczką do omletów dobrze wymieszać.
3.Na patelnię wylać połowę masy jajecznej . Włożyć część ziemniaków. Posolić i posypać pieprzem. Chwilę smażyć by się jajka ścięły. Wlać resztę masy jajecznej .
4. Wyłożyć na nią resztę ziemniaków, koper , szczypior i pomidory .Posolić, posypać pieprzem i czosnkiem ( suszony lub mini kostka ). Smażyć tortillę na małym gazie, aż jajka się zetną.
Zsunąć tortillę z patelni. Przekroić na kawałki - podawać na ciepło.
* w różnych wersjach tortilli ziemniaki są dodawane - surowe smażone na rumiano, gotowane smażone , gotowane - a z dodatków wszystko co jest- sezonowe warzywa , wędliny ( chorizo ) , zioła .
** to jest porcja na 2 osoby
*** piszę o mini kostce Czosnek lub czosnku granulowanym bo tak mi jest wygodniej doprawiać - świeży czosnek nie zawsze mam w domu a w takiej formie tak
Komentarze