Tortilla a`la bolonese

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wyśmienita na kolację, przekąskę, obiad oraz na imprezę. Dzieci ją uwielbiają.

  • 20 min

Składniki:

  • Tortilla:
    2 szkl. mąki
    ok szklanka wody
    łyżeczka soli
    łyżka oleju
    Farsz:
    o,5 kg mięsa mielonego
    3 ząbki czosnku
    2 łyżeczki wegety
    pieprz
    2 papryczki chilli, lub 1 łyżeczka pieprzu cayenne
    1 cebula
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    10 dag żółtego sera do potarcia

Tortilla a`la bolonese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortilla: mąkę, sól, olej i wodę ugniatamy razem, aż uformuje się ciasto o konsystencji ciasta na pierogi, w razie potrzeby dodać wodę.Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować i wyciąć koła, np od talerza. Tak wycięte koła smażyć z obu stron na suchej patelni aż zrobią się brązowe plamki. Farsz: mięso usmażyć z cebulą, czosnkiem, przyprawami, na koniec smażenia dodać koncentrat, i jeszcze przez chwilkę smażyć. Na usmażone tortille posypujemy potarty ser, potem układamy farsz i zawijamy. Zawinięte tortille zawijamy w folię aluminiową i zabezpieczamy brzegi, żeby farsz nie wypadł. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 na 10-15 min. Tortille świetnie smakują polane sosem pomidorowym, posypane serem i pomidorkami.

Porady

Tortille można także pokroić w paseczki i podać jako przystawka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy