Tortilla a`la bolonese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortilla: mąkę, sól, olej i wodę ugniatamy razem, aż uformuje się ciasto o konsystencji ciasta na pierogi, w razie potrzeby dodać wodę.Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować i wyciąć koła, np od talerza. Tak wycięte koła smażyć z obu stron na suchej patelni aż zrobią się brązowe plamki. Farsz: mięso usmażyć z cebulą, czosnkiem, przyprawami, na koniec smażenia dodać koncentrat, i jeszcze przez chwilkę smażyć. Na usmażone tortille posypujemy potarty ser, potem układamy farsz i zawijamy. Zawinięte tortille zawijamy w folię aluminiową i zabezpieczamy brzegi, żeby farsz nie wypadł. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 na 10-15 min. Tortille świetnie smakują polane sosem pomidorowym, posypane serem i pomidorkami.
Porady
Tortille można także pokroić w paseczki i podać jako przystawka.
Komentarze