Tortelloni ze szpinakiem i ricottą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ciasto jest delikatne, a farsz rozpieszcza nasze podniebienie także nutami smażonej cebulki i czosnku.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie rozdrobnionego szpinaku
    2 opakowania serka ricotta
    1 cebula biała
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oliwy z oliwek
    sól i pieprz
    CIASTO MAKARONOWE:
    400 g mąki tortowej
    4 jajka
    2 szczypty soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tortelloni ze szpinakiem i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy lekko na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie dodajemy rozmrożony i odsączony z nadmiaru wody szpinak. Całość smażymy przez chwilę i studzimy.

    2.Gdy farsz przestygnie dodajemy do niego serek ricotta, mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

    3.Na stolnicę wysypujemy mąkę tortową, formujemy w niej dołek, gdzie wbijamy jajka, dodajemy 2 szczypty soli i zagniatamy. Ciasto będzie gotowe po około 20 minutach wyrabiania, gdy po rozkrojeniu będą widoczne pęcherzyki powietrza.

    4.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i dzielimy go na cztero-centymetrowe kwadraty. Na środek każdego z nich układamy porcję farszu.

    5.Następnie przystępujemy do lepienia, składając każdy kwadrat na pół, tak aby powstał trójkąt, po czym owijamy go na palcu z dwóch rogów i formujemy tortelloni, które układamy na lnianej ściereczce.

    6.Tortelloni wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe podajemy z roztopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Bazylia Makaron Ricotta Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować