Tortelloni ze szpinakiem i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy lekko na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie dodajemy rozmrożony i odsączony z nadmiaru wody szpinak. Całość smażymy przez chwilę i studzimy.
2.Gdy farsz przestygnie dodajemy do niego serek ricotta, mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
3.Na stolnicę wysypujemy mąkę tortową, formujemy w niej dołek, gdzie wbijamy jajka, dodajemy 2 szczypty soli i zagniatamy. Ciasto będzie gotowe po około 20 minutach wyrabiania, gdy po rozkrojeniu będą widoczne pęcherzyki powietrza.
4.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i dzielimy go na cztero-centymetrowe kwadraty. Na środek każdego z nich układamy porcję farszu.
5.Następnie przystępujemy do lepienia, składając każdy kwadrat na pół, tak aby powstał trójkąt, po czym owijamy go na palcu z dwóch rogów i formujemy tortelloni, które układamy na lnianej ściereczce.
6.Tortelloni wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe podajemy z roztopionym masłem.
Komentarze