Tortelloni ze szpinakiem i ricottą

  • wyświetlono: 54 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciasto jest delikatne, a farsz rozpieszcza nasze podniebienie także nutami smażonej cebulki i czosnku.

20190227_003312
  • 4 porcje
  • 60min

Składniki

1 opakowanie rozdrobnionego szpinaku
2 opakowania serka ricotta
1 cebula biała
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz
CIASTO MAKARONOWE:
400 g mąki tortowej
4 jajka
2 szczypty soli

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tortelloni ze szpinakiem i ricottą

  • 1. 1.Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy lekko na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie dodajemy rozmrożony i odsączony z nadmiaru wody szpinak. Całość smażymy przez chwilę i studzimy.

    2.Gdy farsz przestygnie dodajemy do niego serek ricotta, mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

    3.Na stolnicę wysypujemy mąkę tortową, formujemy w niej dołek, gdzie wbijamy jajka, dodajemy 2 szczypty soli i zagniatamy. Ciasto będzie gotowe po około 20 minutach wyrabiania, gdy po rozkrojeniu będą widoczne pęcherzyki powietrza.

    4.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i dzielimy go na czterocentymetrowe kwadraty. Na środek każdego z nich układamy porcję farszu.

    5.Następnie przystępujemy do lepienia, składając każdy kwadrat na pół, tak aby powstał trójkąt, po czym owijamy go na palcu z dwóch rogów i formujemy tortelloni, które układamy na lnianej ściereczce.

    6.Tortelloni wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe podajemy z roztopinonym masłem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sermakaronszpinakbazyliaricottatortilletortelloni
 

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Sałata ze śmietaną

Wyrywając sałatę z grządki, przypomniało...

Roladki drobiowe w boczku ze szparagami i suszoną śliwką

Dodane przez: Martyna1991

Roladki drobiowe w boczku ze szparagami i...

Sezon na szparagi uważam za otwarty. Wyśmienite...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Mizeria ze śmietaną

Tak mizerie robiła moja babcia...

cukinia

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Krążki cukiniowe w jajku ze smietaną...

szybka smaczna przekaska z młodej...

kapusta

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Kapusta kiszona gotowana na smalcu ze skwarkami

Kapusta podawana na ciepło sprawdzi...

KURCZAK Z PIECZARKAMI W DELIKATNYM SOSIE ZE SŁODKĄ ŚMIETANKĄ

Dodane przez: magdzia44448

KURCZAK Z PIECZARKAMI W DELIKATNYM SOSIE...

Idealny dodatek do makaronu, ziemniaków...