1 opakowanie tortellini z mięsem
pół fileta z kurczaka
1 duża cebula
30 dag pieczarek
2 papryki czerwone
10 dag żółtego sera
mąka do zagęszczenia sosu
przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, bazylia, koperek
Tortellini z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie do kurczaka i podsmażamy na oleju.
2.Cebulę kroimy w półksiężyce i rumienimy na oleju. Dodajemy pokrojone w grubsze plasterki pieczarki. Przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy do odparowania wody. Dodajemy usmażonego kurczaka i trzymamy na małym ogniu.
3.Paprykę kroimy w paseczki długości ok 2 cm. Podsmażamy chwilę na patelni po kurczaku. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu.
4.Paprykę dodajemy do kurczaka. Wszystko podlewamy wodą tak aby zakryć produkty, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy ok 15 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy ugotowane tortellini i delikatnie mieszamy, żeby pierożki się nie rozpadły. W razie potrzeby doprawiamy. Gotujemy przez chwilę i zagęszczamy sos mąką. Cały czas delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy stopniowo żółty ser i mieszamy do rozpuszczenia.
Smacznego
Komentarze