Tortellini z brukselką i mięsno-pomidorowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści i płuczemy. Głąbiki nacinamy na krzyż. Przelewamy wrzątkiem, a następnie wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki soli. Gotujemy 10 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odsączamy i kroimy w ćwiartki.
2.Tortellini gotujemy według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Odcedzamy.
3.Przygotowujemy sos: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy mięso i smażymy rozdzielając na małe kawałeczki, solimy, pieprzymy, podlewamy 2 łyżkami wody i dusimy do odparowania płynu. Dodajemy pomidory z puszek oraz pomidory suszone w płatkach, czosnek w płatkach i oregano. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Jeśli trzeba, podlewamy wodą. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
4.Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Wykładamy ugotowane tortellini, na nich układamy ćwiartki brukselki, a na wierzch wykładamy sos mięsno-pomidorowy.
5.Zapiekamy pod przykryciem przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
Porady
Przed zapieczeniem tortellini i brukselkę możemy wymieszać z sosem i posypać startym żółtym serem.
Komentarze