Tortellini w sosie serowym

4.5 (189 ocen)

  • 30 min

Pierożki zapieczone w sosie z przepysznym parmezanem

  • 30 min

Składniki:


  • 400 g tortellini z nadzieniem mięsnym
    200 g śmietany
    sól
    olej
    100 g sera pleśniowego
    pieprz
    tłuszcz do wysmarowania formy
    50 g parmezanu
    pomidorki koktajlowe
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tortellini w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tortellini w sosie serowym 1. Tortellini ugotowałem w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju.
    Odcedziłem, przelałem zimna wodą i osączyłem.
    Piekarnik rozgrzałem do 220 stopni C. Śmietanę podgrzałem w garnku, dodałem pokruszony ser pleśniowy, mieszałem, aż ser się rozpuścił. Sos doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
    Pierożki przełożyłem do miski i delikatnie wymieszałem z sosem serowo-śmietanowym.
    Naczynie żaroodporne posmarowałem tłuszczem, następnie wyłożyłem tortellini z sosem. Pomidorki pokroiłem na połówki, obłożyłem pierożki.
    Parmezan starłem na tarce o małych oczkach, posypałem nim pierożki.
  • Tortellini w sosie serowym 2. Naczynie umieściłem w połowie wysokości piekarnika, zapiekałem ok. 10 minut, aż na wierzchu utworzyła się złocistobrązowa skorupka.
    Gotowe danie podałem gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować