Pierożki zapieczone w sosie z przepysznym parmezanem
30 min
Składniki:
400 g tortellini z nadzieniem mięsnym
200 g śmietany
sól
olej
100 g sera pleśniowego
pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy
50 g parmezanu
pomidorki koktajlowe
Tortellini w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortellini ugotowałem w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju.
Odcedziłem, przelałem zimna wodą i osączyłem.
Piekarnik rozgrzałem do 220 stopni C. Śmietanę podgrzałem w garnku, dodałem pokruszony ser pleśniowy, mieszałem, aż ser się rozpuścił. Sos doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
Pierożki przełożyłem do miski i delikatnie wymieszałem z sosem serowo-śmietanowym.
Naczynie żaroodporne posmarowałem tłuszczem, następnie wyłożyłem tortellini z sosem. Pomidorki pokroiłem na połówki, obłożyłem pierożki.
Parmezan starłem na tarce o małych oczkach, posypałem nim pierożki.
2.Naczynie umieściłem w połowie wysokości piekarnika, zapiekałem ok. 10 minut, aż na wierzchu utworzyła się złocistobrązowa skorupka.
Gotowe danie podałem gorące.
Komentarze