CIASTO z KREMEM CYNAMONOWYM i ORZESZKAMI PINIOWYMI

  • wyświetlono: 434 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Coś dla milośników cynamonu i zimowych klimatów. Bardzo ciekawe ciasto o różnych konsystencjach i niepowtarzalnym smaku.

Maria da leccarsi le dita
  • 100min

Składniki

składniki na blaszkę kwadratową 20x20 cm

na ciasto brisèe:
160 g mąki
70 g zimnego masła
1 małe jajko
szczypta soli

na krem budyniowy (cynamonowy)
6 żółtek
120 g drobnego cukru
1 łyżka cynamonu
500 ml mleka
30 g mąki ziemniaczanej

na ciasto biszkoptowe:
6 jajek
180 g cukru
180 g skrobi kukurydzianej
szczypta soli
skórka z 1 pomarańczy

do decoracji:
50 g orzeszków piniowych
cukier puder
0,5 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO z KREMEM CYNAMONOWYM i ORZESZKAMI PINIOWYMI

  • 1. Przygotuj ciasto brisèe:
    Na stolnicę przesiej mąkę i dodaj szczypte soli. Dodaj masło i posiekaj nożem na drobne kawałeczki. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Uformuj w kulę, owiń folią i schowaj do lodówki na ok. 0,5 godziny.
  • 2. Przygotuj krem budyniowo-cynamonowy.
    Do dość dużego garnka wlej mleko i doprowadź do wrzenia, a następnie wyłącz ogień.
    W misce ubij trzepaczką cukier z żółtkami do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i cynamon i połącz z ubitymi z cukrem żółtkami.
    Wlewaj gorące mleko do masy jajecznej małym strumieniem, ciągle mieszając trzepaczką w taki sposób, żeby nie powstały grudki. Tak przygotowaną miszankę wlej z powrotem do garnka, w którym wcześniej gotowało się mleko i na małym ogniu ciągle mieszają trzepaczką lub drewnianą łyżką podgrzewaj do momentu, aż krem zacznie kipieć i gęstnieć. Gotuj ciągle mieszając prze ok. 2-3 min.
    Wystudź krem od czasu do czasu mieszając lub przykryj przeźroczystą folią spożywczą tak, żeby dotykała ona bezpośrednio kremu, w ten sposób na stygnącym kremie nie stworzy się charakterystyczna ‘budyniowa skórka’.
  • 3. Przygotuj ciasto biszkoptowe.
    W misce ubij na puszysta masę (oprzez ok. 10 min.) jajka z cukrem i szczyptą soli.
    Teraz delikatnie mieszając szpatułką dodawaj partiami przesianą skrobię kukurydzianą i startą na bardzo drobnej tarce skórkę z pomarańczy. Połącz dokładnie wszyskie składniki.
  • 4. Wyściel blaszkę papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto brisee w ten sposób, żeby wystarczyło na wyłożenie również brzegów foremki. Przełóż do blaszki i ponakłuwaj widelcem dno. Teraz wylej na tak przygotowany spód zimny krem budyniowy, rozprowadź dokłądnie, a następnie wylej na górę ciasto biszkoptowe. Całość posyporzeszkami piniowymi.
  • 5. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 50 min. (w dolnej części piekarnika). Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw przez następne 10 min w piecu. Następnie uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
    Podawaj lekko posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
    Buon Appetito!

Porady

Ciasto brisèe można kupić gotowe (tak jak ciasto francuskie), potrzebujesz ok.240 g.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babciz_roznych_stron_swiatacynamonbiszkoptkrem budyniowyorzeszki piniowebiszkopt ciasto briseeciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto z jabłkami

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto z jabłkami i orzeszkami w karmelu

Potrzeba zaledwie kilka chwil,...

Jabłkowo-cynamonowe ciasto z orzechami i migdałami

Dodane przez: Świat Wypieków

Jabłkowo-cynamonowe ciasto z orzechami i...

Wyjątkowo szybkie i wyjątkowo proste...

Ciasto czekoladowe z bananami i ze słonymi orzeszkami

Dodane przez: AnetaSłużałek

Ciasto czekoladowe z bananami i ze słonymi...

Połączenie słodkiego i słonego...

Cynamonowe ciasto z jabłkami i orzechami

Dodane przez: joanna30

Cynamonowe ciasto z jabłakami i orzechami

Pyszne i niezwykle łatwe ciasto...

Ciasto imbirowo-cynamonowe z jabłkami i bananami

Dodane przez: Kloruś

Ciasto imbirowo-cynamonowe z jabłkami i bananami

Bardzo lubię ciacha z dodatkiem...

Ciasto brzoskwiniowe z orzeszkami ziemnymi

Dodane przez: pao77

Ciasto brzoskwiniowe z orzeszkami ziemnymi

Na ucieranym cieście plasterki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.