CIASTO MIMOZA z OKAZJI DNIA KOBIET(TORTA MIMOSA)

  • wyświetlono: 3082 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

We Włoszech w Dzień Kobiet nie ma pani, która nie zostałaby obdarowana gałązką delikatnej, pięknie pachnącej, żółtej akacji zwanej Mimozą. Dodatkową tradycją jest przygotowywanie tego pysznego ciasta, które powiedzcie sami nie wygląda jak prawdziwa Mimoza?

Maria da leccarsi le dita
  • 100min

Składniki

na biszkopt (ilość ciasta na tortownicę Ø 26 -28 cm):
5 jajek
150 g cukru
130 g mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju np.słonecznikowego
3 łyżki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szafran lub kurkuma lub żółty barwnik spożywczy

na krem chantilly:
3 całe jajka
130g cukru
70 g mąki
0,5 l mleka
szczypta soli
skórka z 1-2 cytryn

200 ml śmietany kremówki (30%lub 36%)
1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO MIMOZA z OKAZJI DNIA KOBIET(TORTA MIMOSA)

  • image-036ljct1. Przygotuj biszkopt.
    Białka oddziel od żółtek i ubij mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier i żółtka. Aby biszkopt miał intensywniejszy żółty kolor, w wodzie rozpuść troszkę szafranu lub kurkumy lub barwnika i ciągle ubijająć dodaj do białek, dodaj również olej. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej i delikatnie połącz z masą przy pomocy szpatułki.
    Dno blaszki wykłóż papierem do pieczenia, a boki posmarój olejem. Wylej ciasto do foremki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 30 - 35 min. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 10 minut, po czym wyjmij ciasto i wystudz na 'kratce'.
  • image-1kmp5iw2. Przygotuj krem budyniowy (la crema pasticcera).
    Do dość dużego garnka wlej mleko i doprowadź do wrzenia, a następnie wyłącz ogień.
    Cytrynę obierz cieniutko ze skórki (tylko żóltą część, biała jest gorzka!) i kawałki skórki podgrzewaj w mleku.
    W misce ubij trzepaczką cukier z jajkami do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodaj przesianą mąkę oraz szczypte soli i połącz z ubitymi z cukrem jajkami.
    Wyciągnij z podgrzanego mleka skórkę i wlewaj je do masy jajecznej małym strumieniem, ciągle mieszając trzepaczką w taki sposób, żeby nie powstały grudki. Tak przygotowaną miszankę wlej z powrotem do garnka, w którym wcześniej gotowało się mleko i na małym ogniu ciągle mieszają trzepaczką lub drewnianą łyżką podgrzewaj do momentu, aż krem zacznie kipieć i gęstnieć. Jeśli chcesz uzyskać intensywniejszy cytrynowy smak dodaj trochę startej na bardzo drobnych oczkach skórki z drugiej świeżej cytryny.
    Gotuj ciągle mieszając prze ok. 2-3 min.
    Wystudź krem od czasu do czasu mieszając lub przykryj przeźroczystą folią spożywczą tak, żeby dotykała ona bezpośrednio kremu, w ten sposób na stygnącym kremie nie stworzy się charakterystyczna ‘budyniowa skórka’.
  • 3. Ubij zimną śmietanę, dodaj żelatynę (rozpuszczoną zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ubitą śmietanę dodawaj powoli do zimnego kremu budyniowego i mieszaj szpatułką. Sama zdecyduj proporcje, może stwierdzisz, że krem będzie lepiej smakował z mniejszą ilością bitej śmietany.
    I w ten oto sposób mieszając krem budyniowy z bitą śmietaną powstał krem chantilly.
  • 4. Jeśli na biszkopcie podczas pieczenia powstała brązowa skórka odkrój ją. W wystudzonym biszkopcie wykrój dziure, zostawiając ok. 1 cm ciasta na około. Z wydrążonego ciasta pokrój małe kwadraciki.
    Wyłóż krem do otworu w biszkopcie tworząć lekką ‘górkę’ (wysmaruj również boki), a następnie obsyp kwadracikami ciasta. I oto wasza Mimosa jest gotowa, czyż nie jest piękna i nie przypomina wyglądem tej prawdziwej. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
    Buon Appetito.

Porady

Jeśli uznasz, że twój krem budyniowy jest zbyt rzadki i po połączeniu z bitą śmietaną będzi jeszcze rzadszy, dodaj więcej mąki jub odrobinę mąki ziemniaczanej (którą możesz rozpuścić w odrobinie zimnej wody i dodać pod koniec gotowania kremu). Weź pod uwagę, że krem po ostudzeniu trochę zgęstnieje!

Jeśli wolisz nadziać ciasto kremem waniliowym. Zamiast cytryny dodaj wanilię lub cukier waniliowy. Przekrój wzdłuż laskę wanili, przesuwając ostrzem noża wyciągnij wszystkie nasionka, dodaj do podgrzewającego sie mleka, do mleka dodaj również skórkę z wanilii, która odda cały swój smak, wyciąganij ją w momencie gdy dodajesz mleko do ubitej masy jajecznej. Jeśli używasz cukru waniliowego dodaj go do cukru z którym ubiłaś jajka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatabiszkoptkrem budyniowykuchnia wloskaDzień Kobietwloskie tradycjecrema pasticceracrema chantillykrem chanillytort mimosaciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe

Dodane przez: Cukiereczek

Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe

Jest to tradycyjny włoski deser...

Mięciutki orzechowiec z miodem-pyszne i łatwe ciasto na każdą okazję

Dodane przez: katrinaM24

Mięciutki orzechowiec z miodem-pyszne i łatwe...

Dziś chcę Was zaprosić na przepyszne...

mimoza

Dodane przez: elapolo

Tort Mimoza

To włoskie ciasto, przygotowywane...

image-1y5joxv

Dodane przez: Bożena1960

Tort z okazji 20 lat pracy

Torcik śmietankowy z serkiem Mascarpone...

Torcik Rafaello

Dodane przez: Monika_Nogieć

Lekkie, puszyste ciasto rafaello, dobre...

Pyszne, lekkie ciasto rafaello...

tort

Dodane przez: bieniaszka

Tort na każdą okazję

Pyszny tort, który sprawdzi się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE