tort żurawinowy z białą czekoladą z czekoladowym rysunkiem Audrey Hepburn

0 (0 ocen)

Ten tort zrobiłam na urodziny siostry. Ozdobiony jest własnoręcznie zrobioną podobizną Audrey Hepburn.

Składniki:

  • biszkopt z kakao:
    tortownica o średnicy 26 cm
    6 żółtek
    6 białek
    szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki
    2 łyżki ciemnego kakao
    kieliszek wiśniówki


    biszkopt jasny:
    blacha do pieczenia rolady (40cm x 40cm)
    5 żółtek
    szklanka cukru
    5 białek
    3/4 szklanki mąki


    krem:
    1kg serka mascarpone
    200 g białej czekolady

    nadzienie żurawinowe:
    30 dag świeżej żurawiny
    5 łyżek miodu (dosładzamy do smaku)
    kieliszek wiśniówki

    nasączenie:
    około 100 ml wiśniówki

    dekoracja:
    100 g białej czekolady
    50 g gorzkiej czekolady
    papier do pieczenia
    cienki pędzelek

    gwiazdki czekoladowe
    złote kamyki cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort żurawinowy z białą czekoladą z czekoladowym rysunkiem audrey hepburn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny:
    Żółtka ucieramy z połową cukru i alkoholem na pulchną masę. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy obie masy. Następnie delikatnie wsypujemy przesianą mąkę z kakao i łopatką silikonową mieszamy. Ciasto wkładamy do tortownicy. Pieczemy około 30 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy na kratkę do przestudzenia.
  • 2. Biszkopt jasny:
    Żółtka ucieramy z połową cukru na pulchną masę. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy obie masy. Następnie delikatnie wsypujemy przesianą mąkę i łopatką silikonową mieszamy. Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze pergaminowym i pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 10 minut w 200 stopniach C.
    Po upieczeniu jeszcze gorący placek zwijamy w roladę.
  • 3. Krem z białą czekoladą:
    Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę łopatką mieszamy z serkiem mascarpone. Odstawiamy w chłodne miejsce.
  • 4. Nadzienie żurawinowe:
    Żurawinę wrzucamy do garnka, dodajemy miód oraz alkohol i dusimy do momentu, aż po zagotowaniu żurawina przestanie strzelać.
  • 5. Wykonanie i złożenie tortu:
    a. Biszkopt z kakao przecinamy na pół. Jedną część układamy na paterze. Skrapiamy alkoholem. Smarujemy cienką warstwą kremu.
    b. Jasne ciasto biszkoptowe smarujemy cienką warstwą kremu następnie przesmażoną żurawiną. Placek kroimy na paski 4-centymetrowej szerokości.
    Pierwszy pasek ciasta zwijamy w rulon. Ustawiamy pionowo na środku kakaowego biszkoptu. Następnie owijamy kolejnymi paskami.
    c.Smarujemy cienką warstwą kremu i maskujemy kremem ewentualne nierówności.
    d. Na wierzch kładziemy ciemny biszkopt. Skrapiamy alkoholem i smarujemy kremem.
    e. Na koniec smarujemy boki kremu i wyrównujemy nierówności.
  • 6. Wykończenie:
    Boki tortu obsypujemy czekoladowymi gwiazdkami. Górę złotymi cukrowymi kamykami. Ja dodatkowo położyłam czekoladowy rysunek z Audrey Hepburn.

Porady

Paski jasnego ciasta biszkoptowego powinny być równej szerokości, dlatego warto posłużyć się linijką przy odmierzaniu wartości. WYKONANIE CZEKOLADOWYCH RYSUNKÓW: Aby w prosty sposób wykonać czekoladowy rysunek. Na białej kartce czarnym pisakiem rysujemy szkic dekoracji. Następnie na szkic kładziemy papier do pieczenia. Czekoladę białą i gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciemną czekoladą odrysowujemy szkic. Następnie rozpuszczoną białą czekoladą zalewamy szkic. Rysunek delikatnie przekładamy na deskę i odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce. Białą czekoladę można zabarwić barwnikami spożywczymi, które rozpuszczają się w tłuszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować