Tort „Zimowa góra lodowa”

4.51 (172 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Moja wersja popularnego ciasta. Postanowiłam przygotować je w formie tortu. Jest dość czasochłonny, ale naprawdę warto przygotować. Tort smakuje rewelacyjnie i jest bardzo efektowny. Sprawdzi się na każdą okazję. Pyszny czekoladowy biszkopt, masa budyniowa z wiórkami kokosowymi, borówki w niebieskiej galaretce, które urozmaicają, podkreślają smak ciasta i nadają zimowego nastroju. Na wierzchu biszkopty polane masą na bazie kokosowego mleka w proszku i posypane wiórkami kokosowymi, które przypominają śnieg. Goście byli zachwyceni i jeszcze wiele razy zagości na moim stole.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: tortownica 26cm
    Biszkopt :
    • 6 jajka L,
    • 6 łyżki cukru (ksylitolu),
    • 4 łyżki mąki pszennej ( z górką),
    • 2 łyżki budyniu czekoladowego,
    • 1 łyżka kakao bez cukru,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 łyżka oleju,
    • szczypta soli,
    Masa budyniowa I:
    • 600 ml mleka 3,2%,
    • 2 budynie śmietankowy bez cukru ( po 35g),
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ( z górką),
    • 220 g masła 82%,
    • 2-3 łyżki cukru (ksylitolu),
    • 2 żółtka,
    • 3-4 łyżki wiórek kokosowych (można pominąć),
    Borówki w galaretce:
    • 3 galaretki niebieskie,
    • 900m wrzątku.
    • ok. 200g borówek (mogą być mrożone),
    Masa budyniowa II:
    • 300 ml mleka 3,2%,
    • 1 budyń śmietankowy bez cukru ( po 35g),
    • 100 g masła 82%,
    • 1-2 łyżki cukru (ksylitolu),
    Polewa z mlekiem w proszku:
    • 100 g masła 82%,
    • ok. 50g cukru(ksylitolu),
    • 60 ml wody,
    • 120g mleka w proszku ( u mnie kokosowe),
    • 1 łyżeczka kakao,
    oraz:
    • opakowania okrągłych biszkoptów (ok. 36 szt),
    • wiórki kokosowe,
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Galaretki

Tort „zimowa góra lodowa” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort „Zimowa góra lodowa” 1. Biszkopt :
    Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas
    delikatnie ubijając i stopniowo dodajemy pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 30 -40 min w
    temperaturze 180 °C. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika.
    Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy. Wystudzony biszkopt
    przekrawamy ma pół.
    Masa budyniowa I:
    W ok. 200 ml mleka dokładnie mieszamy żółtka, następnie dodajemy budyń i mieszamy, aż nie będzie grudek. Resztę mleka zagotowujemy w garnku na wolnym ogniu razem z cukrem i wiórkami kokosowymi, a następnie na gotujące się mleko wlewamy przygotowany mieszankę i gotujemy cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
    Zdejmujemy z gazu lub skręcamy na minimum i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy (miksujemy) do momentu, aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Lekko studzimy. Ilość masła zależy od naszych upodobań, czy lubimy mniej czy bardziej sztywną masę. Musimy pamiętać, że masa musi być bardziej zwarta, ponieważ na niej będzie kilka warstw i jeśli byłaby za płynna ciasto nam się „rozjedzie”.
    Przestudzony budyń wylewamy na połówkę biszkoptu i zostawiamy aż całkowicie wystygnie.
    Borówki w galaretce:
    Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Do galaretki dodajemy borówki, delikatnie mieszamy i odstawiamy, aż zacznie tężeć. Na masę budyniową wylewamy tężejącą galaretkę z owocami, przykrywamy drugim biszkoptem. Borówki możemy też wyłożyć na masę i zalać tężejącą galaretką.
    Masa budyniowa II:
    Budyń i cukier mieszamy dokładnie w ok. 100 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, gdy zacznie się delikatnie gotować pomału wlewamy przygotowany budyń i gotujemy na małym ogniu około 2-3 min cały czas mieszając.
    Zdejmujemy z gazu lub skręcamy na minimalny i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy (miksujemy) do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Ilość masła zależy od naszych upodobań, czy lubimy mniej czy bardziej sztywną masę. Masę studzimy i wykładamy na wartę galaretki. Jeśli przestudzoną masę ciężko się nakłada miksujemy ja przez chwilę.
    Biszkopty przecinamy na pół i wciskamy delikatnie w krem jeden obok drugiego.
    Polewa z mlekiem w proszku:
    Masło, wodę oraz cukier podgrzewamy, cały czas mieszając, aż cukier i masło się rozpuści, lekko studzimy. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy mleko w proszku, mieszając energicznie trzepaczką, aby nie powstały grudki (można masę zmiksować). Gdy masa będzie jednolita, dzielimy ją na pół. Do jednej dodajemy łyżkę kakao i mieszamy na gładko, drugą zostawiamy białą. Mieszamy i wylewamy na biszkopty tworząc na tzw. esy floresy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Kroimy nożem zamoczonym w gorącej wodzie. Smacznego!

Porady

Ja przygotowałam tort w tortownicy 26 cm, ale spokojnie z tych proporcji można przygotować w 28 cm, a nawet 30 po prostu będzie niższy :) Możemy też przygotować warstwę galaretkową z 2 galaretek :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Galaretka Kokos Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

4.2 (353 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.2 (353 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować