1.pierniczki albo biszkopciki- Na ciastkach piszemy godziny, rozpuszczoną czekoladą albo pisakiem. Czekoladę roztapiamy nad parą, przelewamy do rożka papierowego, obcinamy końcówkę i piszemy. Pierniczki układamy wokół tortu, tworząc tarczę zegara. Dodatkowo układamy paluszki jako wskazówki.(ja akurat takich nie miałam w nowym wykonaniu)
2.biszkopt- Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy po żółtku, ubijamy. Przesiewamy do tego mąkę z proszkiem.
Delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy.27 cm.wyłożonej krążkiem papieru na dole. Pieczemy ok. 25-30 min.175*.
Zimny biszkopt kroimy na 3 krążki.
3.masa- Mieszamy budynie z żółtkami i ½ szklanki mleka. Gotujemy budyń na reszcie mleka i studzimy. Miksujemy masło z cukrem pudrem, potem dodawanym po łyżce budyniem.Utartym kremem smarujemy, krążki tortu i przekładamy.
4.obłożenie-Krem sypki miksujemy z mlekiem w/g wskazówek na opakowaniu. Smarujemy cały tort.
Komentarze