TORT ZEGAR

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort na Sylwestra.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    -5 jaj
    -170 g. cukru
    -85 g. mąki tortowej
    -85 g. mąki ziemniaczanej
    -1 czubata łyżeczka proszku do piecz.
    -1 cukier waniliowy

    krem:
    -1 l. mleka
    -2 budynie waniliowe
    -1 łyżkę mąki
    -3 żółtka
    -1+ 1/2 masło (300g.)
    -150 g. cukru pudru

    obłożenie:
    -1 krem waniliowy do tortów w proszku
    -300 ml. mleka

    do dekoracji:
    -12 pierniczków w polewie albo biszkopcików
    -50 g. białej czekolady albo jadalny biały pisak
    -2 paluszki z makiem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort zegar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. pierniczki albo biszkopciki- Na ciastkach piszemy godziny, rozpuszczoną czekoladą albo pisakiem. Czekoladę roztapiamy nad parą, przelewamy do rożka papierowego, obcinamy końcówkę i piszemy. Pierniczki układamy wokół tortu, tworząc tarczę zegara. Dodatkowo układamy paluszki jako wskazówki.(ja akurat takich nie miałam w nowym wykonaniu)
  • 2. biszkopt- Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy po żółtku, ubijamy. Przesiewamy do tego mąkę z proszkiem.
    Delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy.27 cm.wyłożonej krążkiem papieru na dole. Pieczemy ok. 25-30 min.175*.
    Zimny biszkopt kroimy na 3 krążki.
  • 3. masa- Mieszamy budynie z żółtkami i ½ szklanki mleka. Gotujemy budyń na reszcie mleka i studzimy. Miksujemy masło z cukrem pudrem, potem dodawanym po łyżce budyniem.Utartym kremem smarujemy, krążki tortu i przekładamy.
  • 4. obłożenie-Krem sypki miksujemy z mlekiem w/g wskazówek na opakowaniu. Smarujemy cały tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować