Tort ze zwierzątkami i kwiatuszkami

4.5 (168 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny torcik dla dziecka

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopty:

    Biszkopt kakaowy:

    4 jajka

    1/2 szklanka cukru

    1/2 szklanka mąki

    1/2 łyżeczki proszku do piecz.

    2-3 łyżeczki kakao

    Biszkopt makowy:

    4 jajka

    1/2 szklanka cukru

    1/2 szklanka mąki

    1/2 łyżeczki proszku do piecz.

    3-4 łyżeczki maku

    Biszkopt jasny:

    4 jajka

    1/2 szklanka cukru

    1/2 szklanka mąki

    1/2 łyżeczki proszku do piecz.

    Masa:

    1 litr mleka

    10 żółtek

    3 łyżki mąki pszennej

    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    1 cukier waniliowy

    15 łyżek cukru

    2 kostki margaryny

    2-3 łyżeczki kakao

    puszka brzoskwiń
    Pozostałe skł: 1 kg gotowego lukru plastycznego zielonego lub białego+barwnik zielony

    zwierzątka cukrowe

    posypka kwiatuszki

    kwiatuszki cukrowe

    taśma dekoracyjna

Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort ze zwierzątkami i kwiatuszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort ze zwierzątkami 1. Upiec biszkopty: Jasny: białka ubić, dodać cukier, potem żółtka, następnie mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie. kakaowy przygotować tak samo, na końcu wymieszać z kakaem, makowy też tak samo, dodając na końcu mak. Piec każdy po około 15-20 min w tortownicy, w temp.160 C. Pozostawić do wystudzenia. Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej.
  • Masa 2. Masa:w 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka wraz z mąką ziemniaczaną i pszenną. Pozostałe mleko zagotować z obydwoma cukrami. Dodać żółtka z mąką i ugotować budyń. Przestudzić. Utrzeć margaryny, dodawać stopniowo budyń, utrzeć na gładką masę.
  • Przekładanie tortu 3. Brzoskwinie osączyć, pokroić w kosteczkę. Masę podzielić na trzy części. Jedną pozostawić samą do wierzchu i boków tortu, do drugiej dodać brzoskwinie, a do trzeciej kakao. Przełożyć tort: Biszkopt ciemny, masa z brzoskwiniami
  • Przekładanie tortu 4. następnie biszkopt makowy, masa ciemna, biszkopt jasny, masa jasna
  • Nałożenie lukru i dekoracja 5. Lukier wyrabiać do miękkości, po czym rozwałkować i nałożyć na tort
  • tort 6. Wyrównać brzegi, udekorować. Schłodzić
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować