Tort z biszkoptem i bitą śmietaną. Tort z wkładkami z galaretek z musem truskawkowym. Tort z dripem i udekorowany świeżymi truskawkami. Tort zrobiłam na Dzień Mamy, dla moich bliskich.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT:
-9 jajek
-180 g cukru
-120 g mąki tortowej
-120 g mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
WKŁADKI TRUSKAWKOWE:
-800 g truskawek (tu mrożone)
-1 szklanka wody
-3 galaretki truskawkowe
KREM, BITA ŚMIETANA:
-1850 ml śmietanki 36 %
-70 g cukru pudru
-40 g żelatyny
-około 200 ml wody
KREM MILKY WAY:
-200 g masła
-200 g mleka skondensowanego słodzonego
-50 g mleka w proszku
DRIP-CAKE:
-200 g białej polewy w pastylkach
-około 50 ml śmietanki 30 %
Tort z wkładką truskawkową i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwa ranty o średnicy 24 cm. zafoliować od dołu. Ułożyć je na talerzu albo w tortownicy.
2.wkładka -Truskawki chwilkę rozgotować w wodzie i zdjąć z palnika. Dodać galaretki i mieszać do ich rozpuszczenia. Przelać przez nylonowy cedzak a truskawki tam przetrzeć z powrotem do galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia, często mieszając. Ponalewać po równo, do 2 przygotowanych rantów. Schłodzić w lodówce do zestalenia. Można to zrobić wieczorem, dzień wcześniej. Potem delikatnie odkleić folię i wyjąć wkładki.
3.biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem. Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, trochę odczekać i obkroić bok od tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć tortownicę, papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty. Najlepiej upiec dzień wcześniej. Spodni blat biszkoptowy, ułożyć w tortownicy albo wysokim rancie.(ja wysoki rant, ułożyłam dodatkowo do tortownicy)
4.krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepło- letniego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Miksując dolewać letnią żelatynę, ale nie za zimną ani za gorącą. Miksować nie za długo. Krem rozdzielić na 4 części. Jedną wyłożyć na spód biszkoptu.
5.Ułożyć 1 wkładkę.
6.Przykryć 2 częścią kremu.
7.Włożyć drugi blat biszkoptowy.
8.Nałożyć i rozsmarować 3 część kremu.
9.Ułożyć drugą wkładkę.
10.Wyłożyć resztę kremu i rozsmarować. Trzeba bardzo się śpieszyć bo krem gęstnieje.
11.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i tort schłodzić najlepiej na całą noc.
12.Po schłodzeniu, przykryć tort paterą i odwrócić tort ''do góry nogami''. Teraz zdjąć tortownicę i rant.
13.tynk-Zmiksować miękkie masło do białości, ok.10 min. Powoli dolewać mleko skondensowane o temperaturze pokojowej. Posmarować cały tort i schłodzić aż masa stwardnieje.
14.drip-cake-Nad parą rozpuścić polewy w śmietance i dobrze wymieszać. Ostudzić do jeszcze płynnego, przelać do buteleczki z dzióbkiem. Polać kraj tortu, tak żeby polewa spływała w formie sopelków po bokach, tworząc efekt drip-cake. Potem wylać na górę i rozsmarować. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje. Tort schłodzić .
15.dekoracja- Truskawki, umyć, odszypułkować i przekroić na połówki. Na ręczniku papierowym, odsączyć. Ułożyć truskawki na środku tortu. Udekorować świeżą miętą. Najlepiej udekorować tort przed podaniem. ( Ja ułożyłam truskawki na jeszcze nie zastygłym dripie, potem pod truskawkami nie zastygł.)
16.Tort przechowywać w lodówce a kroić ostrym nożem.
Komentarze