Tort z wkładką truskawkową i truskawkami

  • wyświetlono: 551 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tort z biszkoptem i bitą śmietaną. Tort z wkładkami z galaretek z musem truskawkowym. Tort z dripem i udekorowany świeżymi truskawkami. Tort zrobiłam na Dzień Mamy, dla moich bliskich.

Babcia Tereska
  • 20 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT:
-9 jajek
-180 g cukru
-120 g mąki tortowej
-120 g mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

WKŁADKI TRUSKAWKOWE:
-800 g truskawek (tu mrożone)
-1 szklanka wody
-3 galaretki truskawkowe

KREM, BITA ŚMIETANA:
-1850 ml śmietanki 36 %
-70 g cukru pudru
-40 g żelatyny
-około 200 ml wody

KREM MILKY WAY:
-200 g masła
-200 g mleka skondensowanego słodzonego
-50 g mleka w proszku

DRIP-CAKE:
-200 g białej polewy w pastylkach
-około 50 ml śmietanki 30 %

DEKORACJA:
-500 g świeżych truskawek
- mięta

Sposób przygotowania przepisu:

Tort z wkładką truskawkową i truskawkami

  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami1. Dwa ranty o średnicy 24 cm. zafoliować od dołu. Ułożyć je na talerzu albo w tortownicy.
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami2. wkładka -Truskawki chwilkę rozgotować w wodzie i zdjąć z palnika. Dodać galaretki i mieszać do ich rozpuszczenia. Przelać przez nylonowy cedzak a truskawki tam przetrzeć z powrotem do galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia, często mieszając. Ponalewać po równo, do 2 przygotowanych rantów. Schłodzić w lodówce do zestalenia. Można to zrobić wieczorem, dzień wcześniej. Potem delikatnie odkleić folię i wyjąć wkładki.
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami3. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem. Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, trochę odczekać i obkroić bok od tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć tortownicę, papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty. Najlepiej upiec dzień wcześniej. Spodni blat biszkoptowy, ułożyć w tortownicy albo wysokim rancie.(ja wysoki rant, ułożyłam dodatkowo do tortownicy)
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami4. krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepło- letniego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Miksując dolewać letnią żelatynę, ale nie za zimną ani za gorącą. Miksować nie za długo. Krem rozdzielić na 4 części. Jedną wyłożyć na spód biszkoptu.
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami5. Ułożyć 1 wkładkę.
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami6. Przykryć 2 częścią kremu.
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami7. Włożyć drugi blat biszkoptowy.
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami8. Nałożyć i rozsmarować 3 część kremu.
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami9. Ułożyć drugą wkładkę.
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami10. Wyłożyć resztę kremu i rozsmarować. Trzeba bardzo się śpieszyć bo krem gęstnieje.
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami11. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i tort schłodzić najlepiej na całą noc.
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami12. Po schłodzeniu, przykryć tort paterą i odwrócić tort ''do góry nogami''. Teraz zdjąć tortownicę i rant.
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami13. tynk-Zmiksować miękkie masło do białości, ok.10 min. Powoli dolewać mleko skondensowane o temperaturze pokojowej. Posmarować cały tort i schłodzić aż masa stwardnieje.
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami14. drip-cake-Nad parą rozpuścić polewy w śmietance i dobrze wymieszać. Ostudzić do jeszcze płynnego, przelać do buteleczki z dzióbkiem. Polać kraj tortu, tak żeby polewa spływała w formie sopelków po bokach, tworząc efekt drip-cake. Potem wylać na górę i rozsmarować. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje. Tort schłodzić .
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami15. dekoracja- Truskawki, umyć, odszypułkować i przekroić na połówki. Na ręczniku papierowym, odsączyć. Ułożyć truskawki na środku tortu. Udekorować świeżą miętą. Najlepiej udekorować tort przed podaniem. ( Ja ułożyłam truskawki na jeszcze nie zastygłym dripie, potem pod truskawkami nie zastygł.)
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami16. Tort przechowywać w lodówce a kroić ostrym nożem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bita śmietanatort z truskawkamiwkładka truskawkowa

Komentarze

Podobne przepisy

Tort okolicznościowy z czekoladową osłonką i truskawkami

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort okolicznościowy z czekoladową osłonką...

Taki oto urodzinowy tort sprawiłam...

Tort truskawkowy z galaretką

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Tort truskawkowy z galaretką

Bardzo smaczny torcik z kremem...

Tort z masą budyniową z białą czekoladą i żelką truskawkową

Dodane przez: beciiaaa

Tort z masą budyniową z białą czekoladą i...

Rewelacyjne połączenie delikatnego...

Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym

Dodane przez: KatarzynaJ

Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym

Po prostu niebo w gębie. Ciasto...

Tort polski z truskawkami

Dodane przez: Cukiereczek

Tort polski z truskawkami

Ciasto jest bardzo efektowne. Słodycz...

Tort śmietankowy z frużeliną truskawkową

Dodane przez: 2milutka

Tort śmietankowy z frużeliną truskawkową

Wilgotne biszkoptowe blaty nasączone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE