Tort z wkładką truskawkową i truskawkami

4.5 (167 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z biszkoptem i bitą śmietaną. Tort z wkładkami z galaretek z musem truskawkowym. Tort z dripem i udekorowany świeżymi truskawkami. Tort zrobiłam na Dzień Mamy, dla moich bliskich.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -9 jajek
    -180 g cukru
    -120 g mąki tortowej
    -120 g mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    WKŁADKI TRUSKAWKOWE:
    -800 g truskawek (tu mrożone)
    -1 szklanka wody
    -3 galaretki truskawkowe

    KREM, BITA ŚMIETANA:
    -1850 ml śmietanki 36 %
    -70 g cukru pudru
    -40 g żelatyny
    -około 200 ml wody

    KREM MILKY WAY:
    -200 g masła
    -200 g mleka skondensowanego słodzonego
    -50 g mleka w proszku

    DRIP-CAKE:
    -200 g białej polewy w pastylkach
    -około 50 ml śmietanki 30 %

    DEKORACJA:
    -500 g świeżych truskawek
    - mięta
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort z wkładką truskawkową i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami 1. Dwa ranty o średnicy 24 cm. zafoliować od dołu. Ułożyć je na talerzu albo w tortownicy.
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami 2. wkładka -Truskawki chwilkę rozgotować w wodzie i zdjąć z palnika. Dodać galaretki i mieszać do ich rozpuszczenia. Przelać przez nylonowy cedzak a truskawki tam przetrzeć z powrotem do galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia, często mieszając. Ponalewać po równo, do 2 przygotowanych rantów. Schłodzić w lodówce do zestalenia. Można to zrobić wieczorem, dzień wcześniej. Potem delikatnie odkleić folię i wyjąć wkładki.
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami 3. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem. Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, trochę odczekać i obkroić bok od tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć tortownicę, papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty. Najlepiej upiec dzień wcześniej. Spodni blat biszkoptowy, ułożyć w tortownicy albo wysokim rancie.(ja wysoki rant, ułożyłam dodatkowo do tortownicy)
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami 4. krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepło- letniego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Miksując dolewać letnią żelatynę, ale nie za zimną ani za gorącą. Miksować nie za długo. Krem rozdzielić na 4 części. Jedną wyłożyć na spód biszkoptu.
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami 5. Ułożyć 1 wkładkę.
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami 6. Przykryć 2 częścią kremu.
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami 7. Włożyć drugi blat biszkoptowy.
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami 8. Nałożyć i rozsmarować 3 część kremu.
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami 9. Ułożyć drugą wkładkę.
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami 10. Wyłożyć resztę kremu i rozsmarować. Trzeba bardzo się śpieszyć bo krem gęstnieje.
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami 11. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i tort schłodzić najlepiej na całą noc.
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami 12. Po schłodzeniu, przykryć tort paterą i odwrócić tort ''do góry nogami''. Teraz zdjąć tortownicę i rant.
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami 13. tynk-Zmiksować miękkie masło do białości, ok.10 min. Powoli dolewać mleko skondensowane o temperaturze pokojowej. Posmarować cały tort i schłodzić aż masa stwardnieje.
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami 14. drip-cake-Nad parą rozpuścić polewy w śmietance i dobrze wymieszać. Ostudzić do jeszcze płynnego, przelać do buteleczki z dzióbkiem. Polać kraj tortu, tak żeby polewa spływała w formie sopelków po bokach, tworząc efekt drip-cake. Potem wylać na górę i rozsmarować. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje. Tort schłodzić .
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami 15. dekoracja- Truskawki, umyć, odszypułkować i przekroić na połówki. Na ręczniku papierowym, odsączyć. Ułożyć truskawki na środku tortu. Udekorować świeżą miętą. Najlepiej udekorować tort przed podaniem. ( Ja ułożyłam truskawki na jeszcze nie zastygłym dripie, potem pod truskawkami nie zastygł.)
  • Tort z wkładką truskawkową i truskawkami 16. Tort przechowywać w lodówce a kroić ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować