Tort z wiśni mrożonych

4.51 (191 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Torcik który powstał za mrożonych wiśni. Jest prosty do zrobienia wbrew pozorom i bardzo dobry. Nie za słodki z czekoladową nutą. i sosem z wiśni. Bardzo szybko znika bo jest lekki i puszysty.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:



  • biszkopt:

    5 jaj
    1/2 szklanki cukier kryształ
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanka maki tortowej
    1/4 szklanki maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia płaska

    galaretka wiśniowa:
    400 g wiśni mrożonych bez pestek
    1/2 cytryny
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki pełne żelatyny
    1/4 szklanki wody

    krem:
    galaretka wiśniowa
    250 g serka mascarpone
    250 ml śmietany kremówki

    poncz:
    1/2 szklanki wody z cytryną
    1/2 szklanki wiśniówki

    krem biały:
    250 ml śmietany kremówki 36 %

    czekoladowa obręcz:

    100 g czekolady gorzkiej
    1 łyżeczka oleju rzepakowego

    sos wiśniowy:
    15 dkg wiśni mrożonych
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżka wody

    konfitura z wiśni do przełożenia
    czekoladki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.51 (191 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z wiśni mrożonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na biszkopt 1.


    Biszkopt:

    Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam. Na końcu dodaję po jednym żółtku i ubijam dalej na puszystą masę. Mąki, kakao, proszek przesiewam i dodaję stopniowo do jaj, delikatnie mieszam już łyżką. Formę o średnicy 20 cm okrągłą wykładam spód jej papierem do pieczenia, wylewam do niej ciasto i piekę temp 160 stopni 40 minut góra dół. Biszkopt wyjmuję z piekarnika i przekładam do góry dnem na deskę jeszcze ciepły żeby nie miał górki.

    .

  • biszkopt przekrojony na blaty 2. . Zimny kroję na trzy blaty ostrym nożem.
  • wiśnie podgotowane z cukrem 3. Galaretka wiśniowa:
    Wiśnie przekładam do rondelka, dodaję cukier, sok z cytryny i zagotowuję. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i dodaję wodę gorącą 1/4 szklanki żeby się rozpuściła.
  • galaretka wiśniowa 4. Dodaję ją do wiśni i miksuję blenderem.Odstawiam do lodówki żeby galaretka się ścięła, ale nie ma być twarda.
  • krem wisniowy 5.
    Serek mascarpone, śmietanę kremówkę przekładam do miski i miksuje, jak lekko się ubije dodaję galaretkę,i dalej ubijam. Krem przekładam do lodówki jak jest za rzadki.
  • blat posmarowany konfiturą 6.
    Dolny blat biszkoptu nasączam ponczem z wody i wiśniówki, smaruję konfiturą i smaruję 1/3 kremu. Następny blat nasączam smaruję kremem, i kolejny blat też nasączam. Boki tortu smaruje resztą kremu.
    Śmietaną kremówkę ubijam na sztywno bez cukru i smaruję górny blat

    Sos wiśniowy:
    Wiśnie przekładam do rondelka, dodaję cukier, wodę i gotuję na wolnym ogniu aż sos zacznie robić się gęsty.

    Obręcz czekoladowa:
    Czekoladę łamię, przekładam do miseczki ,dodaję oliwę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Z papieru do pieczenia wycinam obręcz szerokości i długości tortu. Smaruję go czekoladą za pomocą pędzelka. Jak czekolada nie będzie już ciepła i zacznie lekko schnąć ale będzie jeszcze mokra przykładam pasek do tortu i mocno dociskam. Wkładam do lodówki, po 10 minutach zrywam papier. Zrobiłam dłuższy pasek z którego powstała kokardka czekoladowa z kawałków. Część czekolady zeskrobałam ostrym nożem i udekorowałam nią górę tortu. Ułożyłam wiśnie z syropu i polałam sosem, dodałam czekoladki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować