Tort z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj ciasto - Twaróg (u mnie tłusty domowy) utrzyj z cukrem (1szklanka). Do twarogu dodaj żółtka oraz sodę (polej sokiem z cytryny). Masę odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut, aby urosło 2-3krotnie. Wsypuj mąkę powoli, cały czas mieszając. Wyrabiaj ciasto rękami, dodawaj mąkę aż ciasto będzie odstawać od rąk. Wyrób kulę, podziel ciasto na 10-12 części. Rozwałkuj na cienkie placki. Piecz w piekarniku w temp. 180 stopni przez krótki czas (ok. parę minut).
2.Krem - Białka dobrze ubij z 1 szkl. cukru i cukrem wanilinowym. Dodaj 2 łyżki mąki i łyżkę mąki ziemniaczanej, wcześniej wymieszane w niewielkiej ilości zimnego mleka.
Zagotuj mleko, mieszając dodawaj białka. Odstaw na zimno.
W dużej misce ubij mikserem masło temp. pokojowej, na puszystą masę. Nie przestając ubijać, dodawaj po 1 łyżce ostudzonego kremu
3.Przygotowanym kremem posmaruj placki przekładając jeden po drugim. Wierzch tortu udekoruj orzechami.
Komentarze